Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

‘Te weinig starterswoningen’

huizen tekort starters
‘Te weinig starterswoningen’
4 mei 2017

De woningen ‘raken op’. Het aantal te koop staande woningen neemt in snel tempo af. Met name voor starters is het lastig om een geschikte woning te vinden, meldt De Hypotheekshop.

Steeds minder geschikte woningen voor starters

De daling concentreert zich met name op woningen die te koop staan voor een bedrag tussen de 100.000 en 200.000 euro. Vorig jaar werden in april nog zo’n 55.000 woningen in die prijscategorie aangeboden, dit jaar zijn dat nog maar 35.000. In de steden hebben vooral starters last van de trend, maar buiten de steden neemt ook het aantal gezinswoningen in dezelfde prijscategorie af. De daling zet zich voort: woningen van 300.000 euro worden steeds minder aangeboden.

Minder hypotheekaanvragen

De afgelopen maanden steeg het aantal hypotheekaanvragen nog flink. In november was er zelfs een recordaantal over de afgelopen vijf jaar. Maar het krimpende woningaanbod werkt door in de richting van de hypotheekaanvragen. Afgelopen maand werden 26.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is 20 procent minder dan maart dit jaar en 7 procent minder dan april vorig jaar. De rente is daarentegen lager dan ooit, waardoor de maandlasten ook lager zijn. Volgens de Vereniging van Makelaars leidt het dalende aanbod tot een tekort. De vereniging schat het tekort in op ongeveer 200.000 woningen.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Florius verlaagt hypotheekrente en biedt rentemiddeling aan
Profiteer van een krediethypotheek
Wijzigingen hypotheekregels 2017

Op zoek naar een nieuw huis of wil je je huis verkopen? Dan is het handig om te weten welke veranderingen er in 2017 worden doorgevoerd op de hypotheekmarkt. Hieronder … lees meer

Terughoudendheid op woningmarkt als gevolg van financiële crisis
Subsidieregeling voor duurzame energie in huis in september van start
Hypotrust verlaagt hypotheekrente

Hypotrust verlaagt met ingang van vrijdag 15 april 2016 de hypotheekrente van de Comfort Hypotheek en de Woon Bewust Hypotheek. Hypotrust zet hiermee een volgende stap in de verlaging van … lees meer

Over hypotheken

Belastinggrondslag

De belastinggrondslag is de waarde waarover belasting wordt geheven. Een voorbeeld hiervan is de waarde van uw woning.