‘Te weinig starterswoningen’

4 mei 2017

De woningen ‘raken op’. Het aantal te koop staande woningen neemt in snel tempo af. Met name voor starters is het lastig om een geschikte woning te vinden, meldt De Hypotheekshop.

Steeds minder geschikte woningen voor starters

De daling concentreert zich met name op woningen die te koop staan voor een bedrag tussen de 100.000 en 200.000 euro. Vorig jaar werden in april nog zo’n 55.000 woningen in die prijscategorie aangeboden, dit jaar zijn dat nog maar 35.000. In de steden hebben vooral starters last van de trend, maar buiten de steden neemt ook het aantal gezinswoningen in dezelfde prijscategorie af. De daling zet zich voort: woningen van 300.000 euro worden steeds minder aangeboden.

Minder hypotheekaanvragen

De afgelopen maanden steeg het aantal hypotheekaanvragen nog flink. In november was er zelfs een recordaantal over de afgelopen vijf jaar. Maar het krimpende woningaanbod werkt door in de richting van de hypotheekaanvragen. Afgelopen maand werden 26.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is 20 procent minder dan maart dit jaar en 7 procent minder dan april vorig jaar. De rente is daarentegen lager dan ooit, waardoor de maandlasten ook lager zijn. Volgens de Vereniging van Makelaars leidt het dalende aanbod tot een tekort. De vereniging schat het tekort in op ongeveer 200.000 woningen.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Lease

Lease of leasing is een vorm van krediet waarbij de kredietverstrekker of lessor bedrijfsuitrusting, bedrijfsmiddelen of duurzame consumptiegoederen aankoopt en deze gedurende een vooraf overeengekomen termijn en tegen een vaste vergoeding ter …