Te hoge hypotheekrente bij huis voor particuliere verhuur

17 oktober 2018

Onderzoeksbureau MoneyView onderzocht recent de markt voor ‘buy-to-let-hypotheken’. De term zegt het eigenlijk al: kopen om te verhuren. Particulieren die een tweede huis willen kopen om te verhuren, kunnen dat met een dergelijke hypotheek realiseren. Wat blijkt? Aan deze leningen is een te hoge hypotheekrente gekoppeld.

Zes aanbieders

De markt zelf telt slechts zes aanbieders die ‘buy-to-let-hypotheken’ verstrekken. Dat zijn er heel weinig, wat natuurlijk invloed heeft op de hoogte van de hypotheekrente. Er is (te) weinig concurrentie, waardoor deze hypotheekverstrekkers elkaar niet af hoeven troeven met voordelige regelingen en lage rentes. Ondertussen groeit de groep consumenten die door een tweede huis voor de verhuur hun vermogen willen laten groeien.

Risicomijdende markt

Doordat de spaarrente de afgelopen periode uiterst laag ligt, zoeken mensen naar andere manieren om geld te verdienen aan hun vermogen. Het kopen en verhuren van een tweede huis is zo’n manier, als ze tenminste een aanbieder vinden die hen een hypotheek wil verstrekken. Tientallen geldverstrekkers durven een dergelijke lening niet aan te bieden. Door de crisis zijn ze risicomijdend geworden.

Regels huurders

Toch zijn er volgens MoneyView verschillende partijen die nadenken over het aanbieden van ‘buy-to-let-hypotheken’, alleen zijn die voorlopig nog niet op de markt, juist omdat een dergelijke lening ook een groot risico voor de verstrekker betekent. Stel dat de hypotheek niet meer betaald kan worden en de woning moet in de gedwongen verkoop, dan is het heel lastig om de huurders eruit te krijgen. De Nederlandse wet kent namelijk veel beschermende regels voor de hurende partij.

Verdere uitbreiding?

Of er iets gedaan kan worden met de resultaten van het onderzoek van MoneyView, is maar de vraag. Zolang de concurrentie schaars blijft is er geen reden voor de geldverstrekkers om de rente van hun ‘buy-to-let-hypotheken’ te verlagen. Maar de crisis ligt steeds verder in het verleden en er zijn steeds meer particulieren die een tweede huis voor verhuur kunnen en willen aankopen, dus zal de markt zich in de nabije toekomst waarschijnlijk verder uitbreiden.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Bouwvergunning

Een bouwvergunning is de vergunning die benodigd is voor het bouwen of verbouwen van een woning.