Subsidie voor afsluiten gaskraan

17 augustus 2017

Amsterdam wil in 2050 aardgasvrij zijn, daartoe neemt de gemeente nu al maatregelen. Als een Amsterdams huishouden zijn aardgasaansluiting uit huis wil laten halen, kan hij hiervoor subsidie aanvragen. De gemeente heeft er €5 miljoen voor uitgetrokken.

Om hoeveel subsidie gaat het dan?

Een huiseigenaar kan tot €5000,- subsidie ontvangen voor het verwijderen van zijn aardgasaansluiting. Als een woning ook nog eens het jaarlijks stroomverbruik duurzaam opwekt, kan de subsidie oplopen tot €8000,-. Niet alleen individuele huiseigenaren kunnen een dergelijke aanvraag bij de gemeente doen, ook een vereniging van eigenaren of een verhuurder komt in aanmerking voor subsidie.

Waarom investeert Amsterdam hierin?

De gemeente heeft aangekondigd op 1 januari 2050 aardgasvrij te zijn. Dit doel is onderdeel van een ‘green deal’ die dertig gemeenten met verschillende netbeheerders en provincies sloten. De hoofdstad lijkt een functie als koploper te vervullen, nog geen andere gemeente heeft een dergelijke subsidie uitgeschreven.

Wat moet er nog gebeuren?

Er is nog wel flink werk aan de winkel. Er moeten vóór 2050 nog 328.000 woningen worden omgebouwd in Amsterdam. Vóór 2021 moeten er al 30.000 woningen aan geloven. Met de subsidieregeling hoopt de gemeente huiseigenaren te enthousiasmeren voor een woning zonder gas. Dit zal niet alleen voor ‘groene inwoners’ van de hoofdstad goed nieuws zijn, maar ook voor huiseigenaren in het Hoge Noorden.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Testament

Door het opstellen van een testament kan afgeweken worden van de wettelijke regels voor de verdeling van een nalatenschap. Het testament wordt door de notaris in de vorm van een …