Studieschuld minder belastend voor hypotheek

4 september 2012

HOUTEN – Het wordt voor oud-studenten die gedurende hun studietijd een studieschuld hebben opgebouwd gemakkelijker om een hypotheek te krijgen. Dankzij een afspraak tussen banken, verzekeraars en de AFM, zullen geldverstrekkers vanaf 2013 een dergelijke schuld minder zwaar laten wegen bij de aanvraag van een hypotheek.

Afgesproken is dat een studieschuld bij het berekenen van het te lenen bedrag als een minder grote last zal meewegen. De schuld zal als een kostenpost van 0,75% van de oorspronkelijke lening worden beschouwd. Op deze manier zullen de berekeningen met betrekking tot wat iemand maandelijks betalen aan rente en aflossing, hoger uitvallen. Dit zal in het voordeel werken van de oud-student.

Staatssecretaris Zijlstra van onderwijs lichtte deze nieuwe afspraken toe in het antwoord op Kamervragen. De vragen wezen op eerder gemaakte afspraken die stellen dat banken en verzekeraars uit dienen te gaan van een maandlast die 2% van de oorspronkelijke lening bedraagt. “Het is echter aan aanbieders zelf om te bepalen hoe zwaar studieschulden meewegen bij het bepalen van de leencapaciteit”, stelt Zijlstra. Hoewel de gedragscode voor hypothecair financiers inderdaad spreekt van een 2%-norm voor aflopende kredieten, geeft de staatssecretaris aan dat studieleningen duidelijk een ander karakter hebben dan een consumptief krediet.

De nieuwe norm zal hoogstwaarschijnlijk vanaf april 2013 worden gehanteerd.

Bron: Telegraaf

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Afsluitkosten

Dit zijn alle kosten die gemaakt worden bij het afsluiten van een hypotheek. Het gaat in de meeste gevallen om advieskosten, hypotheekaktekosten,¬†taxatiekosten, notariskosten en¬†eventueel de kosten voor de Nationale Hypotheek …