Studieschuld leidt tot moeilijkheden bij hypotheek

12 januari 2012

HOUTEN – Sinds de bankencrisis van 2008 zijn hypotheekverstrekkers  voorzichtiger geworden in het verstrekken van een hypotheek. Dit maakt dat het voor mensen met een studieschuld steeds moeilijker is om een hypotheek te krijgen.

In Nederland hebben zo’n 500.000 mensen een studieschuld uitstaan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), voorheen IB-Groep. Wijzigingen vanuit het kabinet met betrekking tot de Studiefinanciering, maken dat dit aantal in de toekomst wellicht hoger zal komen te liggen. Als student lenen bij de overheid wordt bestempeld als “gunstig, veilig en felxibel”, levert geen BKR-registratie op en is via de website van DUO zeer gemakkelijk te regelen. Het is voor studenten dan ook zeer laagdrempelig om te gaan lenen.

Wat veel studenten echter niet weten, is dat een dergelijke lening wel degelijk consequenties met zich meedraagt. Eenmaal uitgestudeerd is het voor de ex-student met studieschuld aanzienlijk lastiger om als starter een hypotheek te krijgen.

De regels voor hypotheekverstrekkers zijn het afgelopen jaar aangescherpt, dit maakt dat hypotheekverstrekkers verplicht zijn om extra goed te bekijken of mensen een hypotheek kunnen betalen. Een studieschuld kan in dit geval problemen opleveren, ook al staan mensen dan niet ingeschreven bij het BKR. Daar waar een studieschuld in het verleden nooit enig probleem vormde, omdat met verwachtte dat een hoogopgeleid persoon toch wel een goede baan zou vinden, dienen geldverstrekkers hier vandaag de dag strenger op te zijn.

Bron: NOS & Fintool

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Zuivering

Zuivering is het vervallen van hypotheken, beperkte rechten en beslagen die op een goed rusten. De rechten en beslagen vervallen door levering en betaling van de koopsom .