Studieschuld hypotheek

Heeft u een studieschuld bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en vraagt u zich af of u een hypotheek kunt afsluiten? Goed nieuws, dat kan! Wel is uw studieschuld van invloed op de hoogte van de maximale hypotheek die u kunt lenen.

Geen aantekening bij het BKR

Eerst het goede nieuws: uw studieschuld is niet bekend bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Het BKR registreert namelijk geen studieschulden bij DUO. U heeft dus geen aantekening bij deze instelling. Dit heeft dus geen invloed op uw hypotheekaanvraag. Waar uw schuld wél invloed op heeft is de hoogte van het hypotheekbedrag dat u maximaal kunt lenen. Omdat u een studieschuld heeft en die moet aflossen, blijft er per maand minder geld over om de hypotheek te betalen. Banken houden rekening met deze afbetaling en dat kan de reden zijn dat uw droomhuis nét buiten uw financiële bereik is.

Minder maximale hypotheek door studieschuld

Een studieschuld uit het oude leenstelsel (vóór september 2015)? Dan telt die schuld voor 0,75 procent mee in de lastenberekening. De bank gaat er hierbij uit dat u elke maand 0,75 procent van de oorspronkelijke studieschuld aflost. Een studieschuld van 15.000 euro levert bijvoorbeeld een beperking van 112,50 euro per maand op. Omdat de bank er vanuit gaat dat u deze kosten niet aan wonen kunt uitgeven, krijgt u dit bedrag minder aan lening.
Studieschulden uit het leenstelsel vanaf september 2015 mogen in een periode van dertig jaar worden afgelost. Die schulden tellen ‘slechts’ voor 0,45 procent mee in de berekening van uw maximale hypotheekbedrag. Voortaan zal een studieschuld van 15.000 euro dus staan voor een beperking van 67,50 euro per maand.

Studieschuld niet verzwijgen

Hoewel de studieschuld dus niet geregistreerd staat bij het BKR, is het wel verstandig om de schuld te melden tijdens het hypotheekgesprek. Hier zijn meerdere redenen voor.
Meer lenen betekent ook een hogere hypotheeklast per maand. Als u eigenlijk te veel heeft geleend voor uw hypotheek, kan dat later problemen opleveren als u de hypotheeklast niet meer kunt betalen. Bovendien: moet u de woning met verlies verkopen en heeft u uw studieschuld verzwegen bij het afsluiten van de hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Dat betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter de NHG, de restschuld niet. Het recht op vergoeding vervalt namelijk als u een schuld heeft verzwegen. Een voorwaarde voor recht op NHG is dat u er alles aan heeft gedaan om de restschuld zo laag mogelijk te maken.

Studieschuld eerst aflossen

Wilt u een huis kopen en heeft u al een deel van uw studieschuld afgelost? Dat heeft u eigenlijk pech, want nog steeds geldt de hoogte van de oorspronkelijke lening. Het is dus aantrekkelijk om – als uw persoonlijke situatie het toelaat – de lening eerst volledig af te lossen voordat u een (maximale) hypotheek afsluit.

Vraag vrijblijvend advies aan bij een van onze hypotheekadviseurs.

Over hypotheken

Verblijvingsbeding

Personen die ongehuwd samenwonen en die samen eigenaar zijn van een woning, kunnen via een verblijvingsbeding elkaar hun aandeel in de woning toewijzen. Hiermee voorkomt men dat, bij overlijden van …