Studieschuld & hypotheek: geen strengere normen, wel meer oplettendheid

19 maart 2012

HOUTEN – De hypotheeknormen zijn niet strenger geworden voor mensen met een studieschuld, maar wel is het zo dat banken strenger dan voorheen letten op een dergelijke schuld. Dit benadrukte staatssecretaris Zijlstra van Financiën in een antwoord op Kamervragen naar aanleiding van mediaberichtgeving omtrent dit onderwerp.

De berichtgeving meldde onder meer dat een studielening weliswaar geen BKR-registratie oplevert, maar dat veel studenten niet weten dat de lening het afsluiten van een hypotheek wel degelijk bemoeilijkt. Staatssecretaris Zijlstra geeft aan dat hij van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft vernomen, dat de normen ten aanzien van hypotheekverstrekking aan mensen met een studieschuld niet strenger zijn geworden. “Bij het verstrekken van een hypotheek werd altijd al gevraagd naar eventuele andere schulden. Bij het bepalen van de financiële positie van de consument worden de lasten van studieleningen meegenomen. De manier waarop de studieschuld wordt meegerekend verschilt per bank.” De NVB heeft aangegeven dat de normen niet strikter zijn geworden, maar dat deze vandaag de dag wel scherper worden toegepast. “Door de economische crisis is de nadruk meer komen te liggen op verantwoord lenen en letten de banken bij de verstrekking van de hypotheek extra op de financiële positie van de consument.” Aldus Zijlstra.

Bron: NOS

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Marktwaarde

De marktwaarde van een woning wordt door geldverstrekkers gebruikt om vast te stellen hoeveel men maximaal kan lenen op basis van de waarde van de woning. De marktwaarde van een …