Klik hier om WhatsApp te openen

Gaat AFM hypotheekregels aanscherpen?

Het gaat voor sommige groepen Nederlanders moeilijker worden om een woning te kopen. De regels voor financiering worden namelijk strenger. Toezichthouder AFM heeft een kritische brief aan geldverstrekkers geschreven: overkreditering moet in deze spannende tijd worden voorkomen. Wat betekent dit voor toekomstige huizenkopers?

Meer lenen dan verantwoord

Toezichthouder Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) is bang dat in de huidige woningmarkt kopers de grenzen van de leennormen opzoeken. Met de alsmaar gestegen huizenprijzen en het magere aanbod van geschikte woningen, gaan bepaalde groepen wellicht meer lenen dan verantwoord is in hun financiƫle situatie.

Maatwerk

Over welke specifieke groepen heeft de AFM het hier dan? Het zijn de groepen die niet zomaar een standaard-hypotheek kunnen afsluiten, maar maatwerk nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandig ondernemers, aan woningkopers die (bijna) met pensioen zijn en mensen die zijn gescheiden. Er is juist voor deze groepen altijd met maatwerk veel mogelijk. Dat kan gaan veranderen.

Gedwongen huren

In een artikel van Metro wordt financieel expert Marisa Lodewijks gevraagd naar deze AFM-actie. Zij voorspelt dat geldverstrekkers met strengere voorwaarden komen en zelfs dat hypotheek-maatwerk in de ban wordt gedaan. Dat zou betekenen dat sommige groepen worden gedwongen tot huren in de vrije sector, wat (veel) meer kost dan een gemiddelde hypotheek, die ze op papier prima kunnen betalen.

Het is nog de vraag hoe de geldverstrekkers gaan reageren op de kritische brief van de AFM. Voorlopig is maatwerk nog voor alle groepen mogelijk, helemaal bij onze hypotheekadviseurs. Ben jij op zoek naar een maatwerk-hypotheek? Aarzel niet langer, maak een vrijblijvende afspraak met een van onze experts!

Waarmee kunnen we je helpen?