Straks twee weken bedenktijd bij hypotheek

27 januari 2016

Wie straks een hypotheek afsluit, krijgt twee weken bedenktijd. In die twee weken kan de hypotheekaanvrager de hypotheekofferte accepteren, zonder opgaaf van redenen weigeren of laten aanpassen.

Deze wijziging gaat op 21 maart 2016 in en is ingevoerd omdat Nederland moet voldoen aan een Europese richtlijn over kredieten. In Nederland gaat voor een hypotheek dezelfde regels gelden als voor een consumptief krediet.

Geld lenen? Twee weken bedenken

Volgens de Europese richtlijnen moeten consumenten minimaal zeven dagen bedenktijd krijgen bij kredieten. In Nederland was er alleen voor consumptieve kredieten een bedenktijd van twee weken. Het ministerie heeft daarom besloten dat alle kredieten, dus ook hypotheken, een bedenktijd van twee weken krijgen.

Hypotheekofferte

Het Ministerie van Financiën verwacht dat huizenkopers met de nieuwe regels sneller een bindende hypotheekofferte ontvangen. Nu verstrekken banken en tussenpersonen een voorlopige hypotheekofferte waarbij pas later zaken als een werkgeversverklaring en taxatierapport worden overlegd. Straks krijgen huizenkopers pas een hypotheekofferte als alles is aangetoond. Deze offerte is dan bindend. “De doorlooptijd van de hypotheekverlening wordt hierdoor over het gehele traject mogelijk korter”, aldus het ministerie.

Vraag nu hier een hypotheekofferte vrijblijvend hypotheekadvies aan.

Koopovereenkomst huis

De langere bedenktijd geldt voor hypotheken; voor de koopovereenkomst van de woning blijft de bedenktijd drie dagen.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Ladderrecht

Ladderrecht is het recht om een ladder of steiger op het terrein van de buurman te plaatsen wanneer dit voor reparaties noodzakelijk is. Indien er schade ontstaat, kan de buurman …