Stijging van huizenprijzen in december 2007

24 januari 2008

HOUTEN – Bestaande koopwoningen waren vorig jaar december 4,1 procent duurder dan een jaar eerder. In de maanden september tot en met november waren de huizenprijzen nog 4,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is gebleken uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

De prijzen van koopwoningen in Noord-Holland lieten de grootste stijging zien. De verkoopprijzen waren in december gemiddeld 7,2 procent hoger dan in 2006. Ook in Utrecht namen de prijzen bovengemiddeld toe, met 6,1 procent.  In de provincies Overijssel en Limburg stegen de prijzen het minst.

De prijzen van appartementen en vrijstaande woningen stegen in december meer dan gemiddeld, die van twee-onder-een-kapwoningen en tussenwoningen minder. De prijsstijging van hoekwoningen ten opzichte van december 2006 was gelijk aan het gemiddelde van alle woningtypen.

In 2007 zijn 202 duizend bestaande koopwoningen verkocht aan particulieren. Dat is 3,5 procent minder dan in 2006, toen er nog 210 duizend woningen van eigenaar wisselden. In alle provincies liep het aantal verkochte woningen terug. Met 8,4 procent was de daling het grootst in Drenthe. In Zuid-Holland bleef de daling beperkt tot 0,9 procent.

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in 2007 gemiddeld 4,2 procent hoger dan in 2006. De stijging van de woningprijzen fluctueert de laatste jaren maar weinig. Al vijf jaar lang beweegt de prijsstijging zich rond de 4 procent.

Bron: cbs.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Marktwaarde

De marktwaarde van een woning wordt door geldverstrekkers gebruikt om vast te stellen hoeveel men maximaal kan lenen op basis van de waarde van de woning. De marktwaarde van een …