Stijging prijs koopwoning 1 procent in 2009

13 november 2008

UTRECHT – De Rabobank is minder optimistisch geworden over de huizenmarkt in Nederland. Voor 2008 verwacht de bank een stijging van de huizenprijzen van gemiddeld 1,5 procent, voor volgend jaar verwacht de bank een stijging met 1 procent.
 
Dit wordt vermeld in het nieuwste Kwartaalbericht Woningmarkt, dat dinsdag is uitgebracht. De raming is conservatiever dan die van augustus. Toen werd er nog uitgegaan van een stijging van 2,5 procent, zowel in 2008 als in 2009. 

"Consumenten hebben de afgelopen maanden heel veel negatieve informatie over zich heen gekregen, waardoor hun vertrouwen een deuk heeft gekregen", verklaart onderzoeker Martijn de Jong-Tennekes de teruggeschroefde prognose.

De bank geeft aan dat er in het derde kwartaal zelfs sprake was van een daling van de prijzen ten opzichte van het tweede kwartaal, met 1,2 procent. De prijzen stegen nog wel op jaarbasis met 0,8 procent.

Nederlanders zijn volgens de bank door de kredietcrisis bang voor mogelijke dubbele woonlasten en zullen ze geneigd zijn eerst hun huidige huis te verkopen voor zij een nieuw huis kopen. Dit heeft tot gevolg dat er minder transacties zullen plaatsvinden, waardoor er meer aanbod zal zijn.

"Dit is vaker voorgekomen. In 2003, 2004 stelden mensen ook hun woningaankoop uit. Dit leidde later, rond 2006, tot een extra grote stijging in de woningvraag", aldus De Jong-Tennekes.

De bank durft niet te zeggen wanneer de stemming op de woningmarkt zal verbeteren. "Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van de kredietcrisis. Het eind daarvan is nog moeilijk te voorspellen."

De minimieme stijging van de woningprijzen zorgt volgens Rabobank voor eeen toenname van de betaalbaarheid van woningen in 2009. Dat komt doordat lonen naar verwachting relatief meer toenemen dan de woningprijzen.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Kosten Koper (k.k.)

Wat zijn kosten koper? Bij de aankoop van een woning betaal je naast de koopsom ook andere kosten en als deze kosten voor rekening van de koper zijn, heet dit …