‘Stijging hypotheekrente dupeert jongeren’

17 februari 2016

Zodra de hypotheekrente weer stijgt, zijn starters kansloos op de hypotheekmarkt. Dat komt door de strengere regels die de overheid oplegt bij het afsluiten van hypotheken. Als de regering het beleid niet aanpast, ontstaat er een klassenmaatschappij, waar vooral jongeren de dupe van worden. Dat stelt de NVB, de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers.

De NVB zegt dit naar aanleiding van twee essays van Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems van de TUD, en Karel Schiffer, gastauteur OTB.

Nieuwe hypotheeknormen knelpunt

Het huidige regeringsbeleid is volgens de hoogleraren te veel gericht op het verder beperken van de financiële risico’s van het eigen woningbezit. Dit terwijl de schade aan de Nederlandse woningmarkt door de crisis beperkt is gebleven in vergelijking met andere landen. Door de extreem lage hypotheekrente en het mooie consumentenvertrouwen doet de woningmarkt het nu goed. Maar zodra de hypotheekrente stijgt zorgen alle aangescherpte hypotheeknormen voor problemen.

Overheid schiet door

Volgens Boelhouwer en Schiffer schiet de overheid door in haar maatregelen. Vooral voor jongeren met een middeninkomen is dit schrijnend. “Zij zullen steeds vaker tussen wal en schip in raken, omdat zij voor de koopsector door de nieuwe normen ‘te weinig’ verdienen en voor de sociale huursector ’te veel’. Met als gevolg dat zij zijn aangewezen op de dure vrije huursector, maar met een maandelijkse huur van 900 euro valt er weinig te sparen”, aldus Nico Rietdijk, directeur van NVB. Gevreesd wordt voor de aloude klassenmaatschappij, waardoor starters alleen nog maar door rijke ouders en familieleden een plekje op de woningmarkt kunnen verwerven.

Lage hypotheekrente

Ben jij een starter en wil je nu profiteren van de lage hypotheekrente. Vraag dan een offerte aan.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Rechtsbijstandsverzekering

De rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die voorziet in rechtshulp bij juridische zaken omtrent onder andere wonen, consumeren, arbeid en vermogen.