Stijging hypotheekrente alweer voorbij?

8 mei 2020

Waar begin april de rentepercentages licht stegen in reactie op de coronacrisis, lijkt deze trend inmiddels alweer op z’n retour. Enkele kleine geldverstrekkers verhoogden recent nog hun hypotheekrente, maar daar lijkt het bij te blijven.

Minder dan 2%

Er waren vorige week alleen nog een paar kleinere hypotheekaanbieders die de rente verhoogden. Bovendien alleen bij bepaalde rentevaste periodes, voornamelijk de 20 en 30 jaar vast zónder NHG. De hypotheekrente is sinds de uitbraak van COVID-19 in Nederland wel wat verhoogd, maar is nog steeds heel laag. Zo ligt de gemiddelde rente (voor alle rentevaste periodes met NHG) nog onder de 2%.

Langere rentevaste periodes populair

De angst voor toch een verdere stijging van de hypotheekrente heeft ervoor gezorgd dat huizenkopers en oversluiters gemiddeld voor langere rentevaste periodes kiezen. Op het moment is onder consumenten die een NHG-hypotheek afsluiten de 20 jaar rentevast het meest populair. Daarop volgt de 30 jaar vast en dan pas de 10 jaar.

Prijsvechters vs. grootbanken

Op de hypotheekmarkt winnen de prijsvechters aan populariteit, ten koste van de grootbanken. Die laatste groep geldverstrekkers, bijvoorbeeld de Rabobank en de ING, hebben noodgedwongen hun rentes laten stijgen. Dit heeft te maken met de betalingsproblemen van veel klanten waar ze nu mee kampen, maar ook de lage olieprijzen waar vooral grootbanken de negatieve gevolgen van ondervinden.

Oversluiten?

Wie zijn of haar hypotheek aan het einde van de looptijd wil oversluiten, adviseren we om verder te kijken dan de eigen geldverstrekker. Vooral nu de prijsvechters aan terrein winnen, kan het voordelig zijn om bijvoorbeeld naar een regiepartij als Allianz, Lloyds Bank of Argenta over te stappen. Laat een van onze experts meedenken over de meest voordelige optie in jouw situatie!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Uitwinning

Uitwinning is een rechtsvordering om het eigendom van een zaak over te nemen, dit gebeurt bijvoorbeeld als je in gebreke blijft bij het betalen van de hypotheeklast. Je kan dan …