Steun van minister voor plan hogere hypotheeknorm

12 april 2012

HOUTEN – De motie om banken te dwingen tot het hanteren van de verruimde norm aangaande het maximale hypotheekbedrag voor tweeverdieners heeft steun gekregen van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies.

De motie werd woensdag ingediend door PVDA-Kamerlid Jacques Monasch in samenwerking met PVV’er Eric Lucassen. Lucassen en Monasch willen dat banken de norman gaan volgen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Deze norm houdt in dat een stel met een gezamenlijk inkomen van €40.000,- een bedrag van €178.000,- moet kunnen lenen voor de aankoop van een woning. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verbood het banken echter mee te gaan met deze norm, waardoor stellen niet meer dan €148.000,- kunnen lenen.

De motie moet ervoor zorgen dat de AFM mee zal gaan met de hogere norm. “Nu wordt gezegd dat banken bij individuele gevallen toch een hogere hypotheek kunnen geven” aldus Monasch. “Banken gaan daar echter niet in mee, om dat ze bang zijn achteraf alsnog een boete te krijgen.” Met de motie wil men één heldere norm vastleggen.

Monasch geeft aan dat dertigduizend euro een wereld van verschil kan maken. “Kijk maar op Funda, het aanbod verschilt echt enorm.” Monasch hoopt met deze motie te bereiken dat een groep hardwerkende Nederlanders, welke nu nog vaak genoodzaakt is tot het huren van een woning, een huis kan kopen. “De maatregel kan daarom zowel de huurwoning- als de koopwoningmarkt beter laten doorstromen.”

Volgende week dinsdag wordt in de Tweede Kamer gestemd over de motie. "Nu Spies ons steunt, verwacht ik dat we een meerderheid krijgen."

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Stichtingskosten

De stichtingskosten zijn alle kosten die gemaakt worden voor de aankoop van een nieuwbouwwoning (incl. meerwerk).