Stemming onder consumenten verbeterd

28 augustus 2013

HOUTEN – Eerder al werd bekend dat Nederlandse consumenten steeds positiever zijn over de huizenmarkt. Van een massale stijging van woningverkopen is nog geen sprake, maar men is bijvoorbeeld wel minder negatief over de huizenprijzen in eigen straat. Ook zou een meerderheid van de consumenten starters aanraden om dit jaar een woning te kopen. Dit bleek uit de 'Vraag van Vandaag' van de ING.

Een kwart van de ondervraagden adviseert starters vollopig geen huis aan te kopen. Dit terwijl 8,6% het advies geeft om nog een jaartje te wachten met de aanschaf van een woning. Een meerderheid van 51% is van mening dat starter dit jaar nog een huis moeten kopen.

De meeste Nederlanders zien de huizenprijs in hun straat nog altijd dalen. Deze groep wordt echter wel steeds kleiner, aldus de ING. Vorige maand lag dit percentage op 58%, deze maand op 53%. Tevens is het zo dat 8% van de Nederlanders de woningprijzen in de straat zag stijgen. Een grote meerderheid zag geen verandering in het aantal verkochte woningen.

De 'Vraag van Vandaag' van de ING kent zo'n 57.300 respondenten per dag. De uitkomsten tonen aan dat, hoewel de koopbereidheid onder consumenten nog altijd niet verbeterd is, hun stemming over de economie wel aan verbeteren is. Het feit dat er in omliggende landen al wel sprake is van groei, biedt wellicht hoop voor de toekomst van de huizenmarkt in Nederland.

Bron: Telegraaf & ING

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Controlekosten

Controlekosten┬ánoem je ook wel inspectiekosten. Als een woning volgens de koper niet voldoet aan de garantienormen na ingang van de garantieperiode, kunnen GIW-aannemers dit komen verifi├źren en daarvoor inspectiekosten berekenen. …