Steeds sneller beslissen over aankoop huis

30 juli 2019

Potentiële kopers hebben in ons land steeds minder tijd om een bod te doen op een woning. In het tweede kwartaal stond een huis gemiddeld 42 dagen te koop, zo onderzocht makelaarsvereniging Dynamis. Dat is acht dagen korter dan vorig jaar. Nog niet eerder moest men zo snel beslissen over zo’n belangrijke aankoop.

71 dagen

Natuurlijk zijn er uitschieters boven en onder het landelijk gemiddelde. Zo staat een huis in Hoorn gemiddeld het langst te koop, zo’n 71 dagen. Coevorden en Hardenberg volgen dicht erop, met respectievelijk een verkooptijd van 69 en 67 dagen. Ook de woningen in Venray, Appingedam en Delfzijl staan vrij lang te koop, maar liefst 64 dagen. Daarbij moet wel vermeld worden dat enkele regio’s, waaronder Friesland, Zeeland en West-Brabant niet onderzocht zijn.

Zwolle aan top

Er zijn minstens zoveel plaatsen die qua woningverkooptijd uitschieten naar de andere kant. Aan top staat Zwolle, waar huizen gemiddeld 21 dagen te koop staan (een week korter dan vorig jaar). Een goede tweede ligt nog wat verder naar het noorden, de gemeente Groningen, waar huizen binnen zo’n 23 dagen verkocht zijn. Pas op de derde en vierde plek volgen Haarlem en Amsterdam, met een verkooptijd van 24 en 25 dagen.

Vergeleken met vorig jaar

Het ligt voor de hand: in de grotere steden wisselen woningen sneller van eigenaar dan ‘in de provincie’. In niet-stedelijke periodes duurt het gemiddeld zo’n drie weken langer voordat een woning is verkocht. Toch is er sprake van een opvallende trend, juist buiten de stedelijke regio’s daalt de tijdspanne dat een huis te koop staat het snelst. In bijvoorbeeld Appingedam, Hardenberg en Venlo worden huizen tegenwoordig ca. vier weken sneller verkocht dan vorig jaar. In Utrecht, Amsterdam en Den Haag zijn de verkooptijden juist iets toegenomen ten opzichte van 2018, dat is ook niet zo verwonderlijk met de torenhoge vraagprijzen daar.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Effectenhypotheek

Een effectenhypotheek is een combinatie tussen een aflossingsvrije hypothecaire geldlening en  een verpande effectenportefeuille. Je belegt zelf rechtstreeks in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Deze hypotheekvorm brengt het risico met zich …