Steeds minder nieuwbouwwoningen

23 april 2009

HOUTEN – De nieuwbouw van woningen remt steeds sneller af. Consumenten zijn bang om een huis te kopen en de eisen van de banken worden steeds strenger met betrekking tot het financieren van bouwprojecten.

De directeur van de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers Nico Rietdijk, luidt de noodklok. “Het is lastig om op deze manier je toko draaiende te houden.”

Voornamelijk bij grootschalige bouwprojecten, zoals appartementencomplexen, doen zich grote problemen voor volgens Rietdijk. Om met de bouw te kunnen beginnen moest er meestal zo’n 70 procent van de woningen verkocht zijn. De overige 30 procent werd dan gefinancierd door de bank. De eisen zijn nu vaak veel strenger.

De nieuwbouw komt stil te staan doordat de huizenverkoop minder snel gaat en omdat de banken terughoudender zijn geworden wat betreft de financiering. “Inmiddels moet bijna honderd procent van de appartementen verkocht zijn voordat we met bouwen kunnen beginnen. Dit lukt vaak niet, zodat projecten worden afgeblazen”, aldus Rietdijk.

Om deze “spiraal te doorbreken” vindt Rietdijk dat ontwikkelaars, banken en overheden met elkaar om de tafel moeten gaan zitten. Om de bouwmarkt weer op gang te krijgen is ingrijpen van de overheid nodig volgens Rietdijk. “Het zonnetje begint weer te schijnen, je merkt dat het optimisme langzaam weer toeneemt. Het vertrouwen bij klanten moet nu terugkomen.”

Bron: Elsevier

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Pandrecht

Pandrecht is een zakelijk zekerheidsrecht dat kan worden gevestigd op niet-registergoederen die niet aan de schuldeiser toebehoren. Het doel is om een schuldeiser, net als bij het recht van hypotheek, …