Steeds minder hypotheekbezitters hebben betalingsproblemen

7 mei 2018

De Hypotheekbarometer van Stichting BKR is weer verschenen, ze geeft inzicht in ontwikkelingen rond betalingsachterstanden op Nederlandse hypotheken. Wat blijkt? Er zijn ‘nog maar’ 86.000 mensen met een langdurige achterstand, dat is 12% minder dan in april 2017.

Positieve daling

Vorig jaar waren er nog ongeveer 98.000 mensen met betalingsproblemen, dat is een flink getal, maar nog weinig vergeleken met de betalingsachterstanden in juli 2015. Toen bereikten de betalingsachterstanden een top die sindsdien nooit meer is bereikt: 113.000 mensen zaten destijds in de problemen.

Afname werkeloosheid

De laatste jaren neemt het aantal gelukkig flink af, maar de daling van afgelopen jaar is helemaal fors te noemen. Hoe valt deze daling te verklaren? Het antwoord ligt voor de hand: de economische crisis is echt voorbij en de werkeloosheid neemt nog steeds hard af. Gaat deze dalende trend zich voortzetten, of niet?

Maximaal lenen ontmoedigd

De Stichting BKR verwacht dat de daling van het aantal mensen met langdurige betalingsproblemen doorzet de komende maanden. Dit komt door verschillende maatregelen die door de overheid zijn genomen, die ontmoedigen om te hoge hypotheken af te sluiten. Bijvoorbeeld de regel dat je maar 100% van de WOZ-waarde mag lenen en onder andere de versnelde afbouw van de hypotheekrente.

 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Kruislingse premiebetaling

Als je gescheiden privé-vermogens hebt is het verstandig kruislings premie te betalen voor een overlijdensrisicoverzekering. De premies voor de overlijdensrisicoverzekering mogen namelijk niet onttrokken worden aan het vermogen van de …