Steeds meer miljoenenhuizen in Nederland

7 april 2021

De huizenprijzen stijgen nog steeds fors, waardoor het aantal woningen met een waarde van meer dan een miljoen ook flink is toegenomen. Eind 2019 waren er nog ‘maar’ zo’n 60.000 miljoenenhuizen in Nederland, begin 2020 zijn dat er meer dan 84.400. Dat komt neer op een stijging van ruim 40%.

Dure huizen in Zwolle

 Het aantal miljoenenwoningen steeg nog niet eerder zo hard in één jaar, zo meldt taxatiebedrijf Calcasa, die recent met de cijfers naar buiten kwam. Maar waar staan die miljoenenhuizen precies? Vooral in Eindhoven, Zwolle en Tilburg nam het aantal woningen dat de magische miljoengrens doorbrak, fors toe. Gemiddeld met zo’n 70%!

Groei niet in alle grote steden gelijk

De stad met veruit de meeste dure woningen is nog steeds Amsterdam. De hoofdstad telt maar liefst 14.000 miljoenenhuizen. Toch stijgt het aantal woningen binnen deze prijscategorie minder hard dan in andere steden. Waar bijvoorbeeld in Utrecht en Den Haag het aantal met 50% toenam, bleef Amsterdam achter met maar 20%. Ook in Rotterdam was de toename van miljoenenhuizen ‘maar’ 20%.

Duurste straat van het land

De trek naar de provincie is ook zichtbaar in de door Calcasa gedeelde percentages. De grootste groei van miljoenenwoningen vond namelijk niet plaats in de Randstad, maar in grote steden daarbuiten. In Zwolle bijvoorbeeld, zijn inmiddels 275 miljoenenhuizen te vinden, 92% meer dan vorig jaar.

Wil je wonen in een straat met louter paleisjes die minimaal een miljoen euro waard zijn? Dan is de Konijnenlaan in Wassenaar een goede keuze. Dit was in 2020 de duurste straat van het land, met een gemiddelde woningwaarde van €2,85 mln.

3.340 miljoenenwoningen verkocht

Hoe zit het met de verkoop van deze dure stulpjes? Staan ze maanden, zo niet jaren te koop, of vliegen ze als warme broodjes over de toonbank? Calcasa kon in ieder geval meedelen dat in 2020 in totaal 3.340 huizen verkocht zijn van een miljoen euro of meer. Dat is zo’n 16% meer dan in 2019.

Zelf een miljoenenwoning op het oog? Of op zoek naar een meer betaalbaar paleisje? Laat een van onze experts meedenken over de meest voordelige hypotheek!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Rentemiddeling

Wat is rentemiddeling? Dit is het vaststellen van een nieuw rentepercentage door het percentage van de voorgaande hypotheekperiode op te tellen bij het nieuwe (dag)rentepercentage en beide (gewogen) te delen. …