Klik hier om WhatsApp te openen

Steeds meer hypotheken afgesloten voor verduurzaming eigen huis

30 november 2021

Een groot hypotheekbemiddelaar bracht recent cijfers naar buiten van een trend die wij als hypotheekadviseurs ook merken in onze dagelijkse praktijk: steeds meer woningeigenaren sluiten een lening af om hun woning energiezuiniger te maken.

Verbouwen of verhuizen?

In oktober werden bij De Hypotheker maar liefst 59% meer hypotheken afgesloten (vergeleken met dezelfde maand vorig jaar)  om een huis te verduurzamen en te verbouwen. Dat laatste, verbouwen, lijkt sowieso een logische stap op de oververhitte woningmarkt. Verhuizen lijkt voor veel huiseigenaren voorlopig geen optie, maar de eigen woning opknappen wél.

Explosieve stijging gasprijs

Toch is de toename van het aantal verbouw-hypotheken bij onze collega’s en onszelf vooral te wijten aan de explosieve stijging van de gasprijs. Mensen hebben een belangrijke reden extra om hun huis beter te isoleren of helemaal van het gas af te gaan. In oktober alleen al steeg de gasprijs met bijna 800% op jaarbasis.

Spouwmuren isoleren

Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om hun (fikse) overwaarde om te zetten in een hypotheek waarmee ze hun woning kunnen verbeteren. Enkel glas wordt vervangen door HR+++ glas, spouwmuren worden geïsoleerd of er wordt een warmtepomp aangesloten, wat duur gas overbodig maakt. Ook zie je dat mensen investeren in zonnepanelen. Door de stijging van de gasprijs is elektriciteit immers ook duurder geworden.

Veel oudere én jongere investeerders

Het zijn vooral woningbezitters in de 55+ leeftijdscategorie die een verbouw-hypotheek afsluiten. Daar is toename van 90% meer afsluitingen te zien (op jaarbasis). Maar ook juist de jonge huiseigenaars investeren in een duurzame woning, daar werden dit jaar al zo’n 60% meer verbouw-hypotheken afgesloten dan vorig jaar.


Wil jij ook je huis verduurzamen? En wil je daarvoor je overwaarde gebruiken? Laat je adviseren door een van onze experts!

Auteur: Francis Boer