Steeds meer Belgen op Nederlandse woningmarkt

2 februari 2012

HOUTEN – Steeds vaker kopen Belgen een huis vlak over de grens in Nederland, met name huizen in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen zijn in trek bij onze zuiderburen. Vooral voor starters op de woningmarkt is een huis in Nederland voordeliger.

In Zeeuws-Vlaanderen kwamen vorig jaar ruim 600 nieuwe Belgen wonen, wat een verdubbeling betekent ten opzichte van een jaar eerder. Makelaars in het gebied stellen zelfs dat zij meer woningen aan Belgen verkopen dan aan Nederlanders.

Een van oorzaken wordt gevormd door de stijgende huizenprijzen in België. Daar waar de woningen er vorig jaar zo’n 4,5% duurder werden, zijn de Nederlandse woningprijzen juist gedaald. In Zeeuws-Vlaanderen is dit verschil nog eens extra groot, omdat de woningen daar ook voor Nederlandse begrippen zeer goedkoop zijn.

De Belgische streek Gent-Brugge-Knokke, gelegen onder Zeeuw-Vlaanderen is veel duurder. Voor een eengezinswoning dient hier al gauw €40.000 meer te worden betaald dan voor een vergelijkbare woning op Nederlandse bodem, iets wat makelaars uit beide landen bevestigen.

Met name jonge Belgische starters lijken de stap over de grens steeds vaker te nemen. Naast het voordeel wat hen dit oplevert wat betreft de koopsom van de woning, zijn Nederlandse huizen ook vaak beter onderhouden en kunnen ze in ons land gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Een Vlaams stel dat net verhuisd is naar het Nederlandse Sluis laat tegenover de NOS weten: “We waren in België als heel lang op zoek naar een huis, maar konden binnen ons budget niets vinden wat voldeed aan onze eisen. In Sluis kwamen we dit huis tegen en was het binnen een dag bekeken. Dit huis is minder duur, rustiger en vriendelijker en de Hollanders zijn blij met onze komst, want er is minder leegstand.”

De makelaar die het huis verkocht heeft aan het stel merkt dat steeds meer Belgen de grens overtrekken. Hij benadrukt dat er de afgelopen maanden door hem meer huizen verkocht zijn aan Belgen dan aan Nederlanders. “De Nederlandse woninkopers zijn voorzichtiger geworden en kunnen maar moeilijk hun eigen huis verkopen. In Vlaanderen speelt dat probleem niet”, zegt de makelaar.

De Makelaardij in Zeeuws-Vlaanderen heeft plannen om binnenkort een campagne op te zetten om nog meer Belgen naar de Nederlandse woningmarkt te trekken. Belgische makelaars vinden echter dat enige voorzichtigheid geboden is door hun klanten. Zij geven aan dat de huizenprijzen over de Nederlandse grens weliswaar lager liggen dan in België, maar dat sommige belastingen in Nederland hoger zijn.

Naast het feit dat het aantal Belgen op de Nederlandse huizenmarkt toegenomen is, is ook opmerkelijk dat het aantal Nederlanders dat een huis in België koopt juist is afgenomen in het afgelopen jaar.

Bron: NOS.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Economische gebondenheid

Dit is een gebondenheid met een regio of gemeente die je moet hebben om een huisvestingsvergunning te krijgen in het betreffende gebied.