Starterslening ook in 2013 fiscaal aftrekbaar

14 november 2012

HOUTEN – Ook in 2013 kunnen huizenkopers nog gewoon een starterslening afsluiten. Eerder deze maand werd nog aangekondigd dat deze lening welke afgesloten wordt bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) zou worden afgeschaft. Woensdag liet minister van Wonen Stef Blok echter aan de Tweede Kamer weten dat de rente van een starterslening ook onder de nieuwe hypotheekregels fiscaal aftrekbaar blijft.

Het kabinet heeft 20 miljoen euro uitgetrokken voor het voor 2013 in stand houden van de startersleningen onder de huidige voorwaarden. Minister Blok roept het SVN dan ook op om het ‘loket voor de leningen’ weer open te stellen. Hij benadrukt tevens het belang van “snel de onduidelijkheid oplossen omdat de woningmarkt op slot zit. Wie een starter helpt, helpt de gehele woningmarkt.”

Ook de aftrek van rente van een restschuld is onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. Vorige week besloten minister Blok en Staatssecretaris Weekers van Financiën dat de rente die mensen die met een restuschuld blijven zitten na de verkoop van hun huis betalen, 5 jaar lang fiscaal aftrekbaar zal zijn. Nu blijkt dat coalitiepartijen VVD en PvdA deze periode graag nog langer zouden zien en erover denken de rente 10 jaar lang fiscaal aftrekbaar te maken. De Partijen willen dit bekostigen met de rentemeevaller van 15 miljoen euro door het vrijgeven van levenslooptegoeden. Blok geeft woensdag aan dat een dergelijke regeling met terugwerkende kracht in zal gaan op het moment waarop het regeerakkoord gepresenteerd werd. Dit om te voorkomen dat men gaat afwachten tot de regeling op 1 januari in gaat.

 

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Bij het aangaan van een verplichting, bijvoorbeeld een hypotheek, stelt men één of meerdere personen persoonlijk aansprakelijk voor de verantwoordelijkheden die aan die verplichting zitten. Deze personen zijn dan aansprakelijk …