Starters moeten nu toeslaan

31 maart 2009

HOUTEN – Veel starters wachten sinds de economische crisis op een ineenstorting van de huizenprijzen. Zij wachten echter op een klap die niet meer komt.

Door de positieve berichtgeving over de mogelijkheden van nieuwkomers op de woningmarkt, hebben starters steeds meer interesse gekregen. Zij wachten op de grote klap; een flinke prijsdaling.

De redenering van de starters is begrijpelijk. Door de financiële crisis staan woningen langer te koop, waardoor ook de verkoopprijs van huizen daalt. Daarnaast is de hypotheekrente op dit moment ook erg laag.

Volgens eigenaar Van Luijk van Woonvisie Makelaars moeten de starters echter niet nog langer wachten op de ineenstorting van de huizenprijzen, maar nu toeslaan. De gemiddelde prijzen zullen dalen door de fikse daling van het topsegment en de lichte daling van het middensegment, maar het onderste segment is stabiel en zal niet of nauwelijks verder gaan dalen.

De reden waarom woningprijzen in het onderste segment niet of nauwelijks dalen, is omdat er veel potentiële kopers zijn voor huizen in deze categorie. Starters zoeken huizen in deze categorie, maar ook mensen die door de financiële crisis een minder duur huis kunnen betalen.

Maar het kopen van een starterswoning wordt nog aantrekkelijker door steun van de overheid. Zo wordt de koopdrempel verlaagt door bijvoorbeeld de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). “Starters met een vast contract die een hypotheek willen afsluiten binnen de NHG, komen redelijk snel aan een lening”, zegt Marinus van Riezen van Maas & Van Riezen Makelaars.

Het advies is dus om zo snel mogelijk te gaan kopen. “Blijf je minimaar vijf jaar in je nieuwe huis zitten, dan is dit het ideale moment om in te stappen. De grootste lucht is echt al uit de startersmarkt”, aldus Van Luijk.

Bron: DePers.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Restschuld

De restschuld is het gedeelte van de oorspronkelijke lening dat nog open staat.