Starters kiezen minder vaak voor ontbindende voorwaarden

6 mei 2021

Uit cijfers van collega’s uit de branche blijkt dat bijna een op de drie startende woningkopers geen ontbindende voorwaarden meer meeneemt in het koopcontract. Zo probeert de starter meer kans te maken op een huis en neemt het (grote) risico voor lief.

30%

In het eerste kwartaal van 2018 lag het percentage dat geen ontbindende voorwaarden afsprak een stuk lager, namelijk op 12%. Drie jaar later is dit percentage doorgestegen naar maar liefst 30%. Alles om er als starter maar tussen te komen, op de veel te krappe woningmarkt.

Verborgen gebreken

Maar wat voor risico’s loop je als je afziet van ontbindende voorwaarden? Dan kan het zijn dat als je de financiering niet rond krijgt, je het huis tóch moet kopen. Of als blijkt dat er verborgen gebreken zijn. Ook moet je, als een huis lager wordt getaxeerd dan de prijs waarvoor jij het hebt gekocht, zélf als koper het verschil betalen.

Alles voor het droomhuis

In deze tijden van krapte, handelen starters sneller en ondoordachter. Als je al een paar keer achter het net gevist hebt, neem je sneller een risico om tóch dat droomhuis te bemachtigen. Het kan nét de doorslag geven voor de verkoper die snel zekerheid wil.

Als Hypotheekrente.nl zelf zullen we altijd adviseren om wél die ontbindende voorwaarden mee te nemen. Een huis kopen en een hypotheek aangaan is al een grote verantwoordelijkheid, daar moeten geen grote risico’s bij komen.

Korte periode

Waar we als Hypotheekrente.nl wél voor kunnen zorgen, is dat alle documenten rond hypotheek en aankoop heel snel op orde zijn, nog vóór de aankoop. Dit maakt de periode dat die ontbindende voorwaarden gelden zo kort mogelijk. Dit kan weer voordelig zijn voor de verkoper.

Ben jij starter en op zoek naar een woning (en bijpassende hypotheek)? Laat je door onze adviseurs begeleiden, zodat je én weinig risico loopt én een hypotheek afsluit die past bij jouw financiële situatie!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Boeterente

Wat is boeterente? Wie de hypotheek versneld wil aflossen of wil oversluiten, moet in de meeste gevallen boeterente betalen. De bank legt deze boete op, omdat zij inkomsten misloopt. In veel …