Starters binnen de Randstad hebben niets aan NHG

7 februari 2018

In krimpgebieden worden steeds meer woningen met Nationale Hypotheek Garantie gekocht, terwijl voor starters in de Randstad (en ver daarbuiten) het nut verdwijnt. Er zijn bijna geen woningen meer die onder de NHG-grens van 265.000 euro vallen.

Geen dekking en stijgende hypotheekrente

Voor starters in de Randstad – niet alleen in de grote steden maar óók in de omliggende dorpen – is het haast onmogelijk om gebruik te maken van de NHG. De lasten worden hierdoor extra hoog, want een hypotheekrente zonder de dekking van de Nationale Hypotheek Garantie wordt jaarlijks tot zo’n 0,7% hoger. Daarnaast heb je ook geen dekking als zich financiële problemen voordoen.

Regionale Hypotheek Garantie

Tegenwoordig is het meer een Regionale Hypotheek Garantie geworden, in plaats van een Nationale, zo legt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis aan de Telegraaf uit. In Laren bijvoorbeeld werden de minste huizen met NHG verkocht, 2,02% van het totaal aantal aankopen. In plaatsen ver buiten de Randstad is van deze gekte niets te merken. Zo worden in Kerkrade 68,81% van de huizen met NHG aangekocht en in Kerkrade 67,72%.

Voor starters zonder financiële reserve?

De Nationale Hypotheek Garantie doet niet meer precies waar het voor bedoeld is. Het was ooit voornamelijk bedoeld voor starters die geen financiële reserves hadden. De NHG-grens wordt tegenwoordig vastgezet op de gemiddelde woningprijs in het hele land, wat niet meer past bij de sterk uiteenlopende huizenprijzen. Onder de grens van 265.000 euro is bijna geen fatsoenlijke woning in de Randstad meer te vinden.

Een mogelijke oplossing

Vereniging Eigen Huis heeft een oplossing voor het hiervoor genoemde probleem. Zou er geen differentiatie kunnen worden toegepast bij het vaststellen van de NHG-grens? Een regionaal systeem waar gemeenten en provincies invloed kunnen uitoefenen in het bepalen van de regionale grens wat betreft de Nationale Hypotheek Garantie. Zo alleen kunnen starters in de steden met een oververhitte woningmarkt tóch aan een ‘veilige’ NHG-hypotheek worden geholpen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Renteverlies tijdens de bouw

Na de passeerdatum ontstaat in de regel het zogenaamde ‘renteverlies tijdens de bouw’. Na het passeren van de hypotheek boekt de notaris de gehele hypotheek naar een nieuwbouwdepot over. Uit dit …