Starters binnen de Randstad hebben niets aan NHG

Starters binnen de Randstad hebben niets aan NHG
7 februari 2018

In krimpgebieden worden steeds meer woningen met Nationale Hypotheek Garantie gekocht, terwijl voor starters in de Randstad (en ver daarbuiten) het nut verdwijnt. Er zijn bijna geen woningen meer die onder de NHG-grens van 265.000 euro vallen.

Geen dekking en stijgende hypotheekrente

Voor starters in de Randstad – niet alleen in de grote steden maar óók in de omliggende dorpen – is het haast onmogelijk om gebruik te maken van de NHG. De lasten worden hierdoor extra hoog, want een hypotheekrente zonder de dekking van de Nationale Hypotheek Garantie wordt jaarlijks tot zo’n 0,7% hoger. Daarnaast heb je ook geen dekking als zich financiële problemen voordoen.

Regionale Hypotheek Garantie

Tegenwoordig is het meer een Regionale Hypotheek Garantie geworden, in plaats van een Nationale, zo legt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis aan de Telegraaf uit. In Laren bijvoorbeeld werden de minste huizen met NHG verkocht, 2,02% van het totaal aantal aankopen. In plaatsen ver buiten de Randstad is van deze gekte niets te merken. Zo worden in Kerkrade 68,81% van de huizen met NHG aangekocht en in Kerkrade 67,72%.

Voor starters zonder financiële reserve?

De Nationale Hypotheek Garantie doet niet meer precies waar het voor bedoeld is. Het was ooit voornamelijk bedoeld voor starters die geen financiële reserves hadden. De NHG-grens wordt tegenwoordig vastgezet op de gemiddelde woningprijs in het hele land, wat niet meer past bij de sterk uiteenlopende huizenprijzen. Onder de grens van 265.000 euro is bijna geen fatsoenlijke woning in de Randstad meer te vinden.

Een mogelijke oplossing

Vereniging Eigen Huis heeft een oplossing voor het hiervoor genoemde probleem. Zou er geen differentiatie kunnen worden toegepast bij het vaststellen van de NHG-grens? Een regionaal systeem waar gemeenten en provincies invloed kunnen uitoefenen in het bepalen van de regionale grens wat betreft de Nationale Hypotheek Garantie. Zo alleen kunnen starters in de steden met een oververhitte woningmarkt tóch aan een ‘veilige’ NHG-hypotheek worden geholpen.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Veel huizenbezitters betalen te veel

HOUTEN – Zonder dat ze het weten, betalen Nederlandse huizenbezitters vaak jarenlang onnodig te veel aan hypotheekrente. De zogenaamde snurkers kunnen gemiddeld €516,- per jaar besparen wanneer zij hun hypotheekvoorwaarden … lees meer

Huiseigenaar met afgeloste hypotheek duurder uit
Woningeigenaar kan woonlasten niet meer aan
Flinke stijging huizenprijzen

De huizenprijzen stijgen flink. Bestaande koopwoningen waren in juni 4,6 procent duurder dan in juni 2015, de grootste stijging in bijna 9 jaar. Sinds juni 2013 is sprake van een … lees meer

Huis opknappen is in trek

HOUTEN – Uit de Woonindex van Woonkennis blijkt dat bijna één op de drie Nederlanders erover denkt om dit jaar het huis te verfraaien. Precies 31 procent heeft concrete of … lees meer

Consument heeft geen vertrouwen in online hypotheek
Over hypotheken

Indicatief bodemonderzoek

Door middel van een indicatief bodemonderzoek onderzoekt een gemeente of er sprake is van bodemverontreiniging. Dit doet de gemeente voordat zij een bouwvergunning afgeven voor gesubsidieerde woningen.