Starter zoekt breed hypotheekadvies

28 april 2016

Starters op de woningmarkt zoeken naar breder hypotheekadvies dan wat zij over het algemeen krijgen. Meer inhoudelijke kennis en emotionele rust zijn belangrijke wensen voor deze starters, blijkt uit onderzoek van ING.

Deskundig advies

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna zeventig procent van de starters niets tot een beetje weet van het afsluiten van een hypotheek. Slechts vijf procent zegt volledig te weten wat hierbij komt kijken. Voor velen is de vraag naar deskundig advies dan ook groot: 87 procent van de starters wil graag inhoudelijke informatie krijgen over de woningmarkt.

Geen kennis, geen rust

Toch geeft meer dan de helft van de huizenbezitters aan dat zij deze inhoudelijke kennis niet heeft gekregen bij het afsluiten van de hypotheek. Hetzelfde geldt voor emotionele rust: slechts 38 procent van de koopwoningbezitters heeft dat gevoel overgehouden aan het proces.

‘Stevige uitdaging’

Wim Flikweert, manager Hypotheken bij ING: “Hier ligt nog een stevige uitdaging voor de hypotheekadviseur. De klant vraagt meer dan alleen het vakkundig regelen van de financiële kant van het verhaal. Inzicht in de huizenmarkt en het bevorderen van emotionele rust is minstens net zo belangrijk. Er komt veel kijken bij het kopen van een huis en mensen hebben er geen ervaring mee.”

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Rentevrijstelling

In het geval van een rentevrijstelling hoef je over een bepaald bedrag aan ontvangen rente geen belasting af te dragen.