Stagnatie woningmarkt duurt voort

10 april 2008

HOUTEN – De stagnatie van de Nederlandse huizenmarkt duurt voort. In het eerste kwartaal van 2008 zijn er opnieuw minder woningen verkocht.
 
Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) lijkt het erop dat de kredietcrisis en de daardoor veroorzaakte onzekerheid de consument voorzichtiger maakt. Het aantal verkochte huizen daalde in de eerste drie maanden met 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De huizenprijs steeg afgelopen jaar gemiddeld met 3,2 procent naar 244.000 euro.

NVM-voorzitter Ger Hukker blijft erbij dat de problemen die spelen op de Amerikaanse woningmarkt zich in Nederland niet voordoen. Maar dat er meer woningen te koop staan, suggereert volgens Hukker dat het consumentenvertrouwen is afgenomen onder invloed van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de daardoor ontstane kredietcrisis.

Het aantal verkochte woningen in de duurdere delen van de Randstad bleef achter vergeleken met de rest van Nederland. Voor de regio's Amsterdam, Delft en Haarlem is het aantal verkochte woningen zelfs tussen de 23 en 25 procent gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal.

Het aantal te koop staande woningen steeg met 3 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Daarnaast is het aantal dagen dat een woning te koop staat gestegen, al zijn er grote verschillen tussen type woningen. Zo stonden vrijstaande huizen het afgelopen kwartaal bijna 150 dagen te koop. Aan de onderkant van de markt staan appartementen en tussenwoningen iets meer dan 70 dagen te koop.

De NVM verwacht nog steeds dat de gemiddelde woningprijzen dit jaar rond de 2 procent zullen stijgen. De sterkste stijging wordt verwacht in de woonregio Utrecht. De prognose is dat daar de prijzen met 3 procent zullen stijgen. Daarentegen zullen in Zeeland de prijzen juist met 2 procent dalen, zo verwacht de NVM.

Bron: ANP

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Erfdienstbaarheid

Erfdienstbaarheid is een last waarmee een onroerende zaak, het dienende erf, ten behoeve van een andere onroerende zaak – het heersende erf – is bezwaard.