Spijt van te hoge hypotheek

2 juli 2009

HOUTEN – Steeds meer huizenbezitters hebben spijt van de hoogte van hun hypotheek.  Gemiddeld zes procent heeft spijt van de omvang van de lening. In de categorie consumenten die in de afgelopen vijf jaar een woning hebben gekocht, verdubbelt dit percentage.

In opdracht van het Financieele Dagblad hebben bureaus Synovate en Porter Novelli een onderzoek gedaan onder 433 huizenbezitters in Nederland waaruit dit blijkt.

Het meest tevreden over de hoogte van hun hypotheek zijn de mensen die tien jaar geleden een huis hebben gekocht. Slechts 2 procent van hen heeft achteraf spijt. Van de mensen die tussen de tien en vijf jaar geleden een huis hebben gekocht, stijgt dit percentage naar 9 procent.  In de categorie mensen die  in de afgelopen vijf jaar een huis kochten, heeft 12 procent spijt van de hoogte van de hypotheek.

Uit het onderzoek blijkt ook dat gemiddeld één op elke twaalf huizenbezitters spijt heeft van het type hypotheek waarvoor hij heeft gekozen. In de categorie mensen die tussen de vijf en tien jaar geleden een woning kochten groeit dit percentage opmerkelijk. Maar liefst 23 procent heeft spijt van het type hypotheek in deze categorie. Tweederde van hen heeft spijt omdat zij voor een beleggingshypotheek gekozen hebben.

Tot voor enkele jaren geleden werden beleggingshypotheken massaal verkocht. Het was toen zeer aantrekkelijk om te beleggen met het geleende geld, omdat de koersen jaar na jaar stegen. Sinds de kredietcrisis hebben de aandelenmarkten het flink te verduren gekregen, waardoor er veel waarde in rook is opgegaan.

Bron: Financieele Dagblad

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Annuïteit

Een annuïteit is vast bedrag aan rente en aflossing dat periodiek wordt betaald. De annuïteit kan alleen veranderen als de rente na afloop van een rentevaste periode wijzigt. Bij financieringen …