SP komt met voorstel tegen verlagen LTV

12 oktober 2016

De SP dient deze week een voorstel in om kopen betaalbaar te houden voor starters. SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat de maximale hypotheek in verhouding tot de waarde van de woning, de zogenoemde Loan to Value (LTV), niet verder daalt.

Loan to Value daalt

Het Rijk heeft bepaald dat de Loan to Value ieder jaar wordt verlaagd. Nu mag de hypotheek maximaal 102 procent van de waarde van de woning zijn. In 2017 wordt dat verlaagd naar 101 procent en in 2018 100 procent. Starters moeten daarom meer eigen geld inbrengen wanneer zij een woning kopen, de kosten koper moeten zij bijvoorbeeld uit eigen zak betalen. Bashir vreest dat de LTV daalt tot 90 procent. Daardoor moeten starters eerst jarenlang sparen voordat zij kunnen kopen.

Kloof huren en kopen

Bashir: ,,De kloof tussen huren en kopen wordt te groot. Er zijn steeds meer mensen die teveel verdienen voor een sociale huurwoningen, maar te weinig hebben voor een koopwoning. Dat moet veranderen.”

LTV op 102 procent houden

Hij vervolgt: ,,Iedereen is nu verplicht om de hypotheek binnen dertig jaar af te lossen. De hypotheek in verhouding tot de waarde van je huis daalt dus vanzelf. Dit is al financieel degelijk. Vooraf eisen dat starters sparen, zorgt ervoor dat deze mensen onnodig in een huurwoning blijven zitten. We moeten zorgen voor doorstroming en de wachtlijsten voor huurwoningen oplossen. Daarom moeten we nu pas op de plaats maken met het aftoppen van de LTV en deze op 102 procent van de waarde van de woning laten.”

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Erfgenaam

Een erfgenaam is een persoon die op grond van een testament of op grond van de wet recht heeft op een erfenis.