Klik hier om WhatsApp te openen

SNS Bank en Fortis zien meer wanbetalers hypotheek

HOUTEN – SNS Bank en Fortis zien een trend in de toename van het aantal mensen dat moeite heeft met het betalen van de hypotheeklasten. Triodos houdt er ook "rekening mee" dat het de voorzieningenpot voor kredietverliezen zal moeten vergroten, maar zien dezelfde trend niet onder hun hypotheekklanten.
 
In navolging van ABN AMRO zit ook SNS Bank vaker om de tafel met hypotheekklanten die betalingsproblemen hebben. "We zien een trend in het aantal klanten dat moeite heeft met het voldoen van de hypotheeklasten. Dat zagen we eind vorig jaar al, maar nu loopt het op", aldus een SNS Bank-woordvoerder.

Fortis geeft aan een "lichte toename te zien van betalingsachterstanden van hypotheekpremies, maar er is geen sprake van een grote stijging".

Triodos heeft dezelfde ervaringen als ING. ING liet gisteren weten nog weinig te merken van klanten die niet of moeilijk aan hun betalingen kunnen voldoen, maar verwacht dit jaar wel een bedrag aan de voorzieningenpot toe te moeten voegen.

SNS Bank zegt zich kort geleden voorbereid te hebben op het snel opvangen van klanten die in betalingsproblemen komen. Zodra betalingsachterstanden opgemerkt worden, reageert de bank direct. "Onze systemen merken het vrijwel direct op als een klant achter begint te lopen met betalingen. We hebben de reactietijd naar voren getrokken, we zitten er direct bovenop zodra er een lampje gaat branden. Dan gaan we zo snel mogelijk om de tafel met de betrokken klant om te kijken hoe de problemen opgelost kunnen worden."

Fortis verwacht dat het de voorziening voor kredietverliezen zal moeten verhogen. "Dat kun je in het algemeen voor ik denk alle banken stellen, dus ook voor ons", aldus een woordvoerder. Fortis verwijst naar de economische voorspellingen van het Centraal Plan Bureau, die een sterke toename van de werkloosheid laten zien. "Dan is het logisch dat ook wij daarop anticiperen. Maar het hangt af van de werkloosheidscijfers."

De Nederlandsche Bank gaf vorige week al aan de verwachting te hebben dat banken hun geldvoorzieningen voor kredietverliezen moeten verhogen.

Bron: z24.nl

Waarmee kunnen we je helpen?