Sneller registratie hypotheekachterstand

18 januari 2017

Een achterstand op de hypotheekbetaling zorgt vanaf deze maand sneller tot een aantekening bij het Bureau Krediet Registratie. Met een negatieve BKR-registratie wordt de kans kleiner om in aanmerking te komen voor een nieuwe lening.

Kortere periode van achterstand

Het BKR registreerde eerst na 120 dagen achterstanden op de hypotheekbetaling, maar sinds 1 januari al na 3 maanden. Dit sluit volgens de organisatie meer aan bij internationale standaarden. Banken moeten hierdoor achterstanden eerder aan het BKR doorgeven.

Restschuld

Restschulden die ontstaan zijn na verkoop van de eigen woning worden vanaf deze maand met een eigen code bij het BKR geregistreerd. Hierdoor is de aard van de schuld beter zichtbaar en dus kan een consument beter controleren of zijn BKR-notering terecht is.

Mobiele telefoon

Vanaf 1 mei 2017 kan ook een telefoon die door de telecomaanbieder bij een abonnement wordt gegeven zorgen voor een BKR-registratie en daarmee invloed hebben op de hypotheekmogelijkheden. Dit kan als 250 euro of meer van de toestelprijs in het abonnementsgeld wordt verrekend.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Standaard voorwaarden

De standaard voorwaarden rechtsverhouding opdrachtgever-architect is een regeling van de rechtsverhouding tussen architect en opdrachtgever. Deze voorwaarden zijn in 1997 voor het laatst herzien.