Situatie starters woningmarkt opnieuw verslechterd

2 augustus 2007

AMSTERDAM – De situatie van starters op de woningmarkt is verder verslechterd. Dit blijkt uit de nieuwste Rabobank-betaalbaarheidindex van woningen.

Deze index daalt en zal naar verwachting in 2008 uitkomen op 81. Dit is de laagste stand in 37 jaar. Dit wordt vooral veroorzaakt door de verder stijgende huizenprijzen en het oplopen van zowel de korte als de lange rente, waardoor de financieringslasten steeds meer toenemen. Meer woningmarktnieuws in het meest recente Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank.

De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen verder zullen stijgen. In 2007 met 4¼% en in 2008 met 3¼%. Het gunstig economisch tij in combinatie met de oplopende tekorten op de arbeidsmarkt bieden ruimte aan loonstijgingen. Het positieve consumentenvertrouwen ondersteunt de verwachte stijging van de huizenprijzen.

Deze verwachting wordt verder gevoed door het aanhoudende tekort aan woningen. Dit is vooral een probleem in regio’s met relatief hoge huizenprijzen. Het is dan ook van groot belang zo snel mogelijk woningen te bouwen die wat type en plaats betreft aansluiten bij de vraag van woonconsumenten.

Bijzonder slecht nieuws is dat de kosten van nieuwbouwwoningen flink zijn toegenomen en de investeringsbereidheid bij ontwikkelaars afneemt. Er zijn in de eerste vijf maanden van 2007 zelfs minder woningen gebouwd dan in dezelfde periode in 2005 en 2006, terwijl het aantal nieuwe woningen toen ook al tegenviel. Bovendien daalt ook het aantal verstrekte vergunningen voor koopwoningen aanzienlijk.

De huidige tekorten op de Nederlandse woningmarkt zullen dan ook niet op korte termijn verdwijnen. Temeer ook omdat vacatures in de Nederlandse bouwbranche lastig vervulbaar zijn. Door de vergrijzing zal dit probleem de komende tijd verder toenemen. De zoektocht naar voldoende gekwalificeerd personeel is nog lang niet ten einde.

Bron : Rabobank.nl  

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Zekerheid

De geldgever verlangt een zekerheid voor een hypotheek, aangezien het vaak om een hoog bedrag gaat en daarnaast een lange looptijd. Gedurende de looptijd kan er van alles gebeuren met …