Sinds 2001 zijn de huizenprijzen niet zo hard gestegen

23 maart 2021

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat de verkoopprijzen van woningen in februari met 10,4% zijn gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit is de grootste stijging in bijna twintig jaar. Niet alleen de prijzen gingen hard omhoog, maar ook het aantal woningen dat van eigenaar wisselde.

Enorme toename

Al sinds juni 2013 worden koophuizen alleen maar duurder. Hoe komt het dat zelfs in crisistijd de prijzen nog zo toenemen? Dat zit ‘m voornamelijk in het enorme woningtekort en de lage hypotheekrente. In augustus 2001 was er voor het laatst sprake van eenzelfde stijging, die toen nog normaler was. De maanden ervoor was er sprake van nog hogere percentages, zelfs meer dan 13%.

Geschrapte overdrachtsbelasting

De afgelopen twee maanden zijn er opvallend veel woningen van eigenaar gewisseld. In februari 16.871 (9,4% meer dan vorig jaar) en in januari 24.516 (40% meer dan in januari 2020). Dit heeft waarschijnlijk te maken met de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters vanaf begin dit jaar.

Goedkoop en heel duur

Het CBS en het Kadaster hebben ook de gemiddelde verkoopprijs van een woning in 2020 berekend. Die is nog nooit zo hoog geweest, €334.000 maar liefst. In bijna alle Nederlandse gemeenten (342 van de 355) namen de woningprijzen toe afgelopen jaar.

Wil je een betaalbaar huis? Dan kun je het beste terecht in de Groningse gemeente Pekela, waar de gemiddelde woningprijs vorig jaar op €164.000 uitkwam. Daar tegenover ben je gemiddeld het meeste geld kwijt aan een huis in Bloemendaal, waar de woningwaarde op gemiddeld €863.000 lag in 2020.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Sociale koopwoning

Een sociale koopwoning is een koophuis met een subsidie over meerdere jaren. Eerder noemde men dit ook wel een premie A- of premiekoopwoning.