SEO vóór verlaging NHG-grens

30 maart 2011

HOUTEN – De bovengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet zo snel mogelijk naar beneden toe worden aangepast. De garantieregeling, welke voorkomt dat huizenbezitters verlies lijden bij gedwongen woningverkoop, zou eventueel zelfs in zijn geheel mogen verdwijnen. Dit stellen economen van SEO Economisch Onderzoek, dat in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken onderzoek heeft gedaan naar de huidige regelgeving op de Nederlandse hypotheekmarkt.

De conclusie van het onderzoek luidt dat de huidige regelgeving voldoende is.

Volgens de onderzoekers is de NHG een voorbeeld van onnodige regulering met ongewenste effecten. Terwijl de regeling bedoeld is om het eigen woningbezit te stimuleren, leidt het voor de overheid ook tot inperking van marktwerking en risico’s.

In juli 2009 werd de grens voor een NHG-hypotheek, in verband met de economische crisis, verhoogd van €265.000 naar €350.000. Het afgelopen jaar maakte ruim 80% van de kopers binnen deze kostengrens gebruik van de regeling.

Bron: Nu.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Risicopremie

Risicopremie is een deel van de totale premie voor een meeverbonden levensverzekering, die dient om het overlijdensrisico te verzekeren. Daarnaast wordt een deel van de totale premie aangewend om de …