Scherpe prijsdaling Nederlandse koopwoningen

21 augustus 2012

HOUTEN – De huizenprijzen in Nederland zijn nog altijd dalende. Metingen van het CBS wijzen uit dat de huizenprijzen in juli dit jaar gemiddeld zo’n 8% lager lagen dan vorig jaar deze maand. Hiermee is het de sterkste daling sinds 1995. Gemiddeld betaalt men voor een woning hetzelfde als acht jaar geleden. Ten opzichte van de tussentijdse piek in 2008 zijn de huizenprijzen nu met 15% gedaald.

Het CBS geeft aan dat het lastig is om met een eenduidige verklaring te komen voor de scherpe daling van vorige maand. Wellicht dat verkopers na lang aarzelen toch besluiten het huis tegen een lagere prijs van de hand te doen.

In juni van dit jaar kende de huizenmarkt een korte opleving. Dit doordat het lange tijd onduidelijk was of de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting nu wel of niet zou worden verlengd. Het feit dat er in juni meer woningen verkocht werden kan er toe geleid hebben dat in juli juist minder woningen van eigenaar wisselden. Inmiddels is duidelijk dat de overdrachtsbelasting voorlopig verlaagd zal blijven tot 2%, wat maakt dat men alle tijd heeft om van deze gunstige maatregel te profiteren en zich niet haast bij het aankopen van een woning, daar waar men eerder de druk voelde om nog vlug voor de vervaldatum van de regeling een woning te kopen.

De huizenprijzen zijn laag en dalen nog steeds. Wat denkt u? Is dit dé ideale tijd om een woning aan te kopen? Wanneer zal de woningmarkt weer aantrekken? Is er tijd om verdere prijsdalingen af te wachten? Plaats een reactie bij dit artikel of praat mee op onze Facebook-pagina !

Bron: Nos

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Sondering

Sondering is een onderzoek en registratie van de bodemgesteldheid naar draagkracht.