Rotterdam geeft kluswoningen weg

5 september 2007

In de Rotterdamse wijk Spangen zijn afgelopen zaterdag 39 zogenaamde “kluswoningen” opgeleverd. Met een zeer positief resultaat. De gemeente Rotterdam wil de komende jaren meer van deze goedkope klushuizen van de hand doen.

De gemeente deed de kluswoningen twee jaar geleden “gratis” van de hand, míts de kopers bereid waren om minimaal € 175.000,- in het huis te investeren en zelf twee jaar in het huis te wonen. Dit is een groot voordeel voor bijvoorbeeld starters op de woningmarkt. Op deze manier kunnen zij een relatief groot én goedkoop huis kopen. Bovendien kunnen de eigenaren van kluswoningen hun woning geheel naar eigen smaak verbouwen.

De Rotterdamse wijk Spangen is een grotendeels zwarte achterstandswijk met een slechte reputatie. Maar een bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat de kluswoningen een positief effect hebben op de veiligheid in de wijk en dat het de integratie bevordert.

Rotterdam wil hoe dan ook doorgaan met het aanbieden van dit soort klushuizen. Voor deze panden, bijna 200, hebben zich ruim 1.000 belangstellenden gemeld. De gemeente Den Haag heeft het initiatief al overgenomen.

Bron: NRC Handelsblad

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Vrijstaand huis

Dit wil zeggen dat de woning niet aangebouwd is aan andere huizen of gebouwen en dus omgeven door tuin.