Roparco Hypotheken verkocht door Rabobank

18 december 2017

Recent maakte de Rabobank bekend dat ze een hypotheekportefeuille verkopen aan hypotheekverstrekker RNHB. Het gaat om een klein bedrijfsonderdeel genaamd Roparco Hypotheken. Wat voor bedrag RNHB hiervoor heeft neergeteld, is niet naar buiten gebracht.

Roparco Hypotheken

De hypotheekportefeuille is goed voor zo’n 4900 leningen die bij elkaar een bedrag van een half miljard hebben uitstaan. Roparco opereerde binnen de Rabobank als een zelfstandig bedrijf. De werknemers zijn tevens overgegaan naar de nieuwe eigenaar RNHB. Het onderdeel maakte oorspronkelijk deel uit van Robeco en is vanaf 2013 in handen van de Rabobank.

RNHB

De hypotheekversterkker RNHB is een goede bekende van de Rabobank. Tot voor kort was ze namelijk een label van de FGH Bank, een dochter van de Rabobank. Sinds eind vorig jaar staat de RNHB op eigen benen en timmert met dit soort aankopen aan de weg.

Kernactiviteiten

Waarom verkoopt de Rabobank een dergelijke portefeuille? Het past in de trend van de afgelopen jaren, waarin de bank al verschillende onderdelen en portefeuilles afstootte. Zo kan de Rabobank zich weer meer richten op de kernactiviteiten en wordt de balans verkort.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Omzetbelasting

Omzetbelasting wordt ook wel BTW genoemd: Belasting over Toegevoegde Waarde. Dit is een omzetbelasting die de overheid heft op de levering van producten en diensten. Deze belasting is inbegrepen bij …