Rood kunnen staan gevolgen voor hypotheek

19 oktober 2016

Heeft u een bankrekening waarbij u rood mag staan? Ook al heeft u nog nooit rood gestaan, toch kan zo’n rekening per 1 december gevolgen hebben voor het maximale bedrag dat u kunt lenen voor een hypotheek. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) gaat namelijk kredieten eerder registreren.

Krediet groter dan 250 euro kan al problemen opleveren

Daarmee voldoet het BKR aan de aangescherpte Wet financieel toezicht (Wft). Vanaf 1 december worden alle kredieten geregistreerd die groter zijn dan 250 euro en die mensen langer dan een maand gebruiken. Daaronder vallen winkelpassen, creditcards, doorlopende kredieten en limieten op de betaalrekening. Momenteel ligt de registratiegrens nog bij 500 euro en geldt dat voor een looptijd langer dan drie maanden.

Kans op lagere hypotheek

De huizenkoper loopt door de nieuwe grenzen kans minder geld te kunnen lenen voor zijn huis. Volgens berekeningen van Vereniging Eigen Huis kan iemand met een limiet van 500 euro op zijn betaalrekening vanaf 1 december ongeveer 2800 euro minder hypotheek krijgen dan iemand die dat niet heeft. Voor iemand met een limiet van 1.500 kan dit verschil oplopen tot ongeveer 8.400 euro.

Schulden groeien

De strengere registratie biedt volgens het BKR eerder inzicht in het stapelen van (kleine) schulden. Daardoor kunnen mensen met schuldproblemen sneller geholpen worden, stelt het BKR. De schuldenproblematiek in Nederland volgens het BKR groot en groeit nog steeds. Een op vijf huishoudens heeft problematische schulden. Mensen die betalingsproblemen hebben, stapelen volgens het BKR vaak korte schulden.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Sleutelklaar

Een woning wordt sleutelklaar opgeleverd, dat betekent dat er in principe niets meer hoeft te gebeuren. De definitie van sleutelklaar opleveren verschilt per aanbieder, bijvoorbeeld: wel of geen vloer- of wandafwerking.