Restylen voor verkoop: 5 tips

8 juni 2017

Er is een enorm (online) woningaanbod, waardoor het als verkoper nodig is een onvergetelijke eerste indruk te maken. Veel mensen nemen hiervoor een verkoopstylist in de arm, die het huis zó inricht en presenteert, dat het een zo groot mogelijke doelgroep aantrekt. Wil je hier zelf mee aan de slag? Zorg dan dat je rekening houdt met de volgende vijf basisprincipes.

1. Neutraliseren

Dit betekent eigenlijk kortgezegd: alle afleiding verwijderen. Een druk behang vol bloemetjes leidt af en is heel smaakgevoelig, net als je collage kattenplaatjes op de muur. Wit is de perfecte neutrale kleur. Een verf- of behangbeurt lijkt misschien veel extra werk voor weinig opbrengst, maar wordt toch vaak door verkoopstylisten (met succes) aangeraden.  Durf ook vrienden om advies te vragen: is dit drukke behang ze wel eens negatief opgevallen? Wat zouden ze zelf doen om het huis aantrekkelijker te maken voor een groot publiek?

2. Depersonaliseren

Dit basisprincipe volgt op de vorige: verwijder alle afleiding, en dan vooral persoonlijke spullen. Haal familiefoto’s van de kast, verwijder alle knutselwerkjes van dochterlief van de koelkast en haal het poster van je favoriete band van de muur. Dit betekent niet dat er niets voor in de plaats mag komen, het is ook niet de bedoeling dat er een onpersoonlijke hotelkamersfeer hangt. Zie punt 5!

3. Reorganiseren

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: ‘Hoe laat ik de ruimte het beste tot zijn recht komen?’ Hiervoor kan het bijvoorbeeld nodig zijn om die antieke servieskast in het midden van de kamer tijdelijk ergens anders op te slaan, om de ruimte minder vol (en daardoor groter) te laten lijken. Misschien ook is het nodig de hoekbank 180 graden te draaien om de ruimte door midden te breken of juist meer een geheel te laten lijken. Probeer met een frisse, onafhankelijke blik naar de kamer te kijken en houd even geen rekening met wat leefbaar en ‘handig’ is (dat extra koffietafeltje daar, of dat trapje bij de boekenkast rechts). De mogelijkheid bestaat ook om meubels te huren die bijv. een extra rommelkamer er net wat mooier en meer bewoonbaar uit laten zien. En let daarbij hierop: lichte meubels maken dat de ruimte groter oogt!

4. Zichtlijnen optimaliseren

Dit punt is eigenlijk een onderdeel van voorgaand punt, het reorganiseren. Maar hier gaat het vooral om een ruimtelijke blik naar buiten toe. Een ruimte lijkt optisch groter als er vrij zicht is naar buiten (en naar de eventuele tuin) toe. Dus zorg in ieder geval dat er weinig is wat het zicht naar buiten belemmert (geen grote bloempotten, vitrage of dikke gordijnen) en zorg ook dat er buiten weinig staat wat het zicht op de hele tuin of het vrije uitzicht onderbreekt. Een set tuinmeubels past prachtig in een paar plaatjes van de tuin, maar moeten even verdwijnen als er binnen foto’s worden gemaakt.

5. Sfeer creëren

Een niet al te persoonlijke, maar toch gezellige en toegankelijke sfeer is goed om na te streven. Dit kan o.a. bereikt worden door leuke accessoires, zoals mooie kussens, kaarsen en verse bloemen te gebruiken. Dit kan ook door in plaats van (donkere) schilderijen spiegels op te hangen. De woonkamer, hal of slaapkamer oogt hierdoor veel ruimtelijker en weerkaatst licht – onmisbaar voor een gezellige sfeer. Als kijkers op bezoek komen is het goed om een extra zintuig te prikkelen: het reukorgaan. Bak  bijvoorbeeld vlak voor hun komst een taart (en laat ‘m vooral niét aanbranden).

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Splitsingsakte

Door middel van een door de notaris opgestelde splitsingsakte ontstaat het appartementsrecht. Deze akte dient in de openbare registers ingeschreven te worden.