Rentes voor lange rentevastperiode historisch laag

20 augustus 2014

HOUTEN – Een nieuwe mijlpaal is bereikt wat betreft de almaar dalende hypotheekrentetarieven. Met name de lange rentevastperiodes kennen zeer aantrekkelijke rentetarieven momenteel. Wanneer men de hypotheek voor 20 jaar vast zet, kan men een rentepercentage van 4% bedingen.

De rentedaling maakt het voor wie nu een hypotheek af- of oversluit mogelijk om honderden euro's te besparen. Bij een hypotheek van €250.000,- waarbij men de hypotheekrente tegen 42% van de inkomstenbelasting mag aftrekken, betaalt men vandaag de dag maandelijks €470,- aan rente. Vergeleken met het begin van 2012, toen de gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar nog 5,7% bedroeg, lag dit bedrag nog op €688,-. Dit maakt een verschil van €218,- per maand!

De hypotheekrente is de afgelopen maanden al flink gedaald, maar verwacht wordt dat het laagste punt nog niet bereikt is. Wat betreft de 20-jaars rente is het voor het eerst sinds augustus 2006 dat deze tot een dergelijk niveau daalde.

"Het bijzondere aan de huidige situatie is dat de banken nog steeds een behoorlijke marge op de hypotheken behalen." Aldus Roland Bieleveldt van de HomeFinance Financieel Adviesgroep. "Dat is anders dan in 2006. Toen concureerden banken elkaar de tent uit. Nu is er ook wel concurrentie, maar die kun je niet vergelijken met toen." Veel van de buitenlandse hypotheekverstrekkers die in 2006 de concurrentiestrijd startten, zijn na de kredietcrisis vertrokken uit Nederland. 

Bron: Telegraaf.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Aflossingsschema

Een aflossingsschema is de manier waarop bij de verschillende hypotheekvormen de aflossing van de schuld plaatsvindt. Bij een annu├»teitenhypotheek┬ábetaalt men maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing, waarbij het …