Rente restschuld voortaan 15 jaar aftrekbaar

11 september 2014

HOUTEN – De periode waarin de rente op een restschuld na verkoop van een huis aftrekbaar is, wordt verlengd van tien naar vijftien jaar. Dat heeft het kabinet vorige week afgesproken met oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnieDe maatregel gaat waarschijnlijk per 1 januari 2015 in.

In Nederland zitten zo'n 1,4 miljoen huiseigenaren bij woningverkoop met een restschuld, omdat de hypotheekschuld dan hoger is dan de opbrengst van het huis. Een langere periode van aftrekbaarheid maakt het minder zwaar om de restschuld terug te betalen, en maakt het voor banken minder riskant om de restschuldfinanciering te verstrekken.

Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit al langer voor een dergelijke maatregel en zegt dan ook tevreden te zijn met langere periode van aftrekbaarheid. Volgens VEH scheelt de maatregel al gauw enkele honderden euro's per maand.

Het kabinet zou daarnaast ook afspraken hebben gemaakt over de aftrekbaarheid bij dubbele woonlasten. Woningbezitters die hun oude huis niet verkocht krijgen, kunnen voortaan in plaats van twee jaar, drie jaar de hypotheekrente aftrekken.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Breukdeel

Het breukdeel is het aandeel dat de eigenaar van een appartement in de gemeenschap heeft.