Regio vs. Randstad, de trek naar de provincie

In 2020 zijn er meer mensen verhuisd uit de Randstad dan ernaar toe, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Is het de behoefte aan ruimte in coronatijd, zijn het de (te) hoge huizenprijzen in de grote stad? Feit is in ieder geval: het is een trend die steeds sterker wordt.

Thuiswerken

Met name stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar vertrekken richting de provincie, weg uit de Randstad. Nu mensen veel meer thuis zijn door de uitbraak van het coronavirus, is er behoefte aan meer ruimte om te leven, te werken. Ook als de pandemie voorbij is zal er naar verwachting blijvend meer vanuit huis worden gewerkt. Dan is het minder een probleem om op afstand van je werk in de Randstad te wonen.

Meer mensen weg uit de Randstad

De onderzoekers van het CBS vergeleken de verhuiscijfers over 2020 – vanaf april tot het einde van het jaar, met dezelfde periode in de vijf jaar ervoor. Wat blijkt? Al vanaf 2015 verhuizen er ieder jaar meer mensen vanuit de Randstad, terwijl het aantal dat vanuit de provincie naar de grote stad verhuist ongeveer gelijk blijft.

Als je naar de cijfers van 2020 kijkt is deze trend het meest zichtbaar: bijna 37.000 mensen verhuisden vanuit de Randstad naar omliggende provincies en gemeentes, zoals naar Gelderland, Noord-Brabant, Flevoland en Overijssel. Andersom was er sprake van een veel lager cijfer: maar 27.000 mensen verhuisden naar de Randstad toe.

Van Randstad naar rand van het land

Randstedelingen die vertrekken, gaan ook steeds vaker écht weg uit de provincie, niet zomaar naar een aangrenzende gemeente, maar naar de ‘randen’ van Nederland zoals Groningen, Friesland, Zeeland, Drenthe en Limburg. In 2015 lag dat nog anders. Toen verhuisden vanuit deze provincies 4.000 mensen meer naar de Randstad toe, dan er vanuit daar naar dit buitengebied toe trokken. Inmiddels is dat helemaal omgeslagen.

Woningen in de Randstad zijn een stuk duurder dan in de regio, maar over wat voor prijsverschillen spreken we? Ter vergelijking: in Groningen was het gemiddelde hypotheekbedrag vorig jaar €190.083, in Utrecht maar liefst €288.720.

Waarmee kunnen we je helpen?