Regeling belastingvrij schenken wordt niet verlengd

22 augustus 2014

HOUTEN – De verruimde schenkingsvrijstelling waarbij men tot een ton belastingvrij mag schenken aan familie of vrienden ten behoeve van de aankoop of verbouw van een woning, wordt niet verlengd. Dit maakte minister Dijsselbloem van Financiën vorige week bekend.

Eerder nog pleitte de Nederlandse Vereniging van Makelaars nog voor verlenging van de maatregel. Dit omdat de regeling een zeer groot succes is. In de eerste helft van dit jaar werd er al 50.000 keer gebruik van gemaakt, terwijl uitgegaan werd van 20.000 aanvragen. Dit betekent dat de schatkist mogelijk honderden miljoenen euro's meer misloopt aan belastinginkomsten dan waar men vanuit ging.

Dijsselbloem gaf aan dat de maatregel een 'kickstart' gaf aan het herstel van de woningmarkt, exact de reden waarom zij in het leven werd geroepen. Tot het einde van dit jaar kan een ieder nog gebruik maken van de verruimde maatregelen, maar daarna is het toch echt niet meer mogelijk. De minister van Financiën beaamde dat de populariteit tot een tegenvaller op zijn begroting kan leiden, maar benadrukte dat deze gevolgen pas in de loop van volgend jaar duidelijk worden.

De kans bestaat dat verlenging van de regeling toch nog besproken zal worden bij de begrotingsonderhandelingen tussen de coalitiepartijen en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP van volgende week, maar wat minister Dijsselbloem betreft staat de afloop aan het einde van dit jaar vast.

Dijsselbloem verwacht dat het aantrekken van de economie en het verbeteren van het begrotingstekort maken dat het geen moeizame onderhandelingen zullen worden volgende week. Sinds jaren hoeft het kabinet eens niet extra te bezuinigen en is er juist ruimte voor lastenverlichting.

De minister gaf aan uit te zien naar saaie onderhandelingen: "Soms is saai heerlijk. Daar ga ik van genieten, hoop ik."

Bron: Nu.nl

 

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Ladenplan

Wie op het budget moet letten kan kiezen voor een ladenplan, een ontwerp dat de architect in de la heeft liggen. Vaak kan een ladenplan aan de wensen van de …