Recordbedrag aan extra aflossingen in 2014

29 januari 2015

HOUTEN – Nederlandse hypotheekbezitters losten in 2014 een recordbedrag extra af op hypotheken. Bij ABN Amro loste men 18% meer af dan in 2013, bij Rabobank 25% en bij ING Bank zelfs 29%. Dit maakt dat alleen al bij de drie grote banken voor bijna 9 miljard euro extra is afgelost het afgelopen jaar. 

Het grote aantal extra aflossingen is deels een gevolg van de tijdelijke versoepeling omtrent belastingvrij schenken tot €100.000. Deze regeling liep tot en met eind 2014. Vooral in december werd er dan ook veel afgelost, ongeveer 25% van het totaal aan aflossingen in 2014. De grens voor belastingvrij schenken ligt sinds 1 januari op €52.752. 

De tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling heeft blijkbaar veel hypotheekbezitters aangemoedigd tot extra aflossen op de hypotheek. Dit was onder meer zichtbaar in het aantal aflossingen hoger dan €50.000.

Een andere reden voor extra aflossen is dat klanten ernaar streven dat hun huis niet langer onder water staat. Sinds het instorten van de woningmarkt in 2008 is de waarde van ruim één miljoen huizen gedaald tot een bedrag dat lager is dan de uitstaande hypotheek. Inmiddels is de huizenmarkt langzaam herstellende. 

Vanwege de lage spaarrentes is sparen vandaag de dag weinig rendabel, waardoor huizenbezitters liever investeren in de eigen woning.

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Erfrecht

Erfrecht is het geheel van wetten dat betrekking heeft op de situatie na overlijden, zoals erfdelen en erfgenaam. Het erfrecht is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek.