Recordaantal hypotheekaanvragen in november

8 december 2016

Het aantal aanvragen voor een hypotheek is vorige maand tot een recordhoogte gestegen. Er zijn in november bijna 47.000 hypotheken aangevraagd. Dat is maar liefst 47,5 procent meer dan in oktober.

Maandrecord verbroken

Nooit eerder kwamen er zoveel aanvragen binnen volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN). HDN is een initiatief van diverse hypotheekaanbieders en financieel adviseurs. ‘Het maandrecord van juni 2015 met 42.500 aanvragen is hiermee verbroken’, vertelt HDN-directeur Dorine van Basten. Het vorige record was volgens haar te danken aan het aanpassen van de normen voor de Nationale Hypotheek Garantie per 1 juli 2015.

Stijging hypotheekrente

De reden van het record van afgelopen november is volgens het HDN dat na een lange periode van rentedaling er nu een lichte stijging te zien is. Hierdoor deden veel mensen een aanvraag de deur uit; ze willen nog snel kunnen profiteren van de historisch lage rente.

Hypotheekaanvragen in de lift

De hypotheekaanvragen zitten al voor langere tijd in de lift vanwege de aantrekkende woningmarkt. Ten opzichte van vorig jaar zijn er ongeveer 22 procent meer hypotheekaanvragen gedaan, wat neerkomt op 327.000 aanvragen via HDN dit jaar tot en met november.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Aanschrijving

Een aanschrijving is een schriftelijke mededeling van het college van Burgemeester en Wethouders aan de eigenaar van een onroerende zaak, dat hen verplicht om voorzieningen te treffen. In vele gevallen gaat het …