Rabobank voorziet herstel huizenmarkt

5 oktober 2009

HOUTEN – De nieuwe bestuursvoorzitter van de Rabobank, Piet Moerland, voorziet herstel van de Nederlandse huizenmarkt in de tweede helft van 2010. Dat zegt hij vandaag in een interview met het FD.

Moerland is minder somber dan het IMF dat vorige week voorspelde dat de prijzen van huizen in Nederland nog flink kunnen dalen.

“In Nederland hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Als die mensen om wat voor reden in de problemen komen, kunnen ze veel langer aan hun verplichtingen voldoen als ze slechts rente betalen dan mensen die daarnaast ook nog moeten aflossen. Verder is het zo dat de woningmarkt structureel gezond is. Er is meer vraag dan aanbod. Uiteindelijk, en ik vermoed dat dat vanaf de tweede helft van volgend jaar gebeurt, moet dat wel leiden tot hogere prijzen. Daar komt nog bij dat de stimuleringsmaatregelen van de overheden in de wereld mogelijk de inflatie aanwakkeren. En waar moet je in dat scenario je geld stoppen? In huizen. Daarbij wil ik wel aantekenen dat er voorzichtig moet worden omgegaan met de hypotheekrenteaftrek. Dat leidt tot veel onzekerheid op de markt.”

Bron: FD

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Kopersmarkt

Van een kopersmarkt is sprake als er een relatief groot aanbod van koopwoningen is tegen een geringe vraag naar koopwoningen. In deze markt zullen verkopers concessies moeten doen om kopers …