Rabobank: veel woningen vanzelf weer ‘boven water’

3 juli 2014

HOUTEN – Positief nieuws voor huiseigenaren wiens woning op dit moment 'onder water staat'. Uit een onderzoek van de Rabobank blijkt dat gedurende dit jaar en volgend jaar vele woningen vanzelf weer 'boven water' zullen geraken, omdat de huizenprijzen gaan stijgen.

Momenteel staan ruim een miljoen Nederlandse woningen 'onder water'. Dit wil zeggen dat de uitstaande hypotheekschuld hoger is dan het bedrag dat de woning waard is. Het hoge aantal woningen waarop dit van toepassing is is voornamelijk veroorzaakt door de huizencrisis. Sinds het begin van de crisis zijn de huizenprijzen met ruim 20% gedaald. Ook lenen veel Nederlanders bij aanschaf van een woning vaak meer dan de waarde van de woning, waardoor het huis bij van begin af aan al 'onder water staat'. 

De meeste huiseigenaren waarvan de woning 'onder water staat' kochten deze in de periode 2000-2008. Uit het onderzoek van de Rabobank blijkt dat deze groep 53% van de totale onderwaarde draagt, terwijl zij 49% van de Nederlandse hypotheekschuld heeft uitstaan en 38% van de totale woningwaarde bezit. De bank benadrukt dat voor veel huiseigenaren de onderwaarde relatief meevalt. De helft van alle Nederlandse huishoudens heeft een onderwaarde van maximaal €28.000.

Onlangs meldder het Centraal Bureau voor de Statistiek een stijging van de huizenprijzen van 1,4% voor de maand mei ten opzichte van vorig jaar. De huizenprijzen lijken volgens de Rabobank te zijn 'uitgebodemd' en dus durft de bank verder te kijken door middel van de analyse. Men verwacht voor volgend jaar opnieuwe een stijging van de huizenprijzen en wel van zo'n 2% op jaarbasis. Econoom Paul de Vries van de Rabobank geeft aan dat deze stijging zelfs nog hoger uit zou kunnen vallen, daar woningen als gevolg van de crisis nog altijd te goedkoop zijn nu en dus nog wat harder in prijs zouden kunnen stijgen. Met deze verwachte prijsstijging zullen volgens de Rabobank gedurende de komende twee jaar zo'n 213.000 woningen vanzelf weer 'boven water' komen.

Bron: Telegraaf

 

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Premiekoopwoning

Een premiekoopwoning noem je ook wel sociale koopwoning. Voorheen heette dit een premie A woning. Het is een (eventueel nog te bouwen) woning waarvoor het Rijk in de vorm van …