Rabobank schrijft hypotheek per ongeluk dubbel af

3 december 2018

Het was dit weekend schrikken voor een onbekend aantal klanten van de Rabobank. Per abuis werd de hypotheek van december twee keer afgeschreven. Mensen met een zogenaamde ‘opbouwhypotheek’, een spaarhypotheek bij de grootbank, zijn de dupe.

Paniek

Niet de hele hypotheek werd dubbel afgeboekt, maar alleen het spaargedeelte is twee keer afgeschreven. Dit betekent dat een dubbel bedrag werd bijgeboekt op de spaarrekening die bij deze lening hoort. Het zorgde voor de nodige paniek onder de bewuste Rabobankklanten, die door de verkeerde overboeking rood zijn komen te staan en plots geen geld meer konden opnemen.

Klantenservice gesloten

Hoe groot de groep is die last heeft gehad van deze fout, kan de bank niet te zeggen, wel dat deze hypotheekvorm (waarbij je een deel spaart) heel gebruikelijk is onder hun klanten. Op zondag deelden enkele tientallen Twitteraars hun ongenoegen over het probleem. Vervelend is dat de klantenservice van de Rabobank op zondag is gesloten, en dat klanten dus pas relatief laat hebben gehoord wat de grootbank gaat doen aan de dubbele afschrijving.

Binnen enkele dagen

De Rabobank zet zich in om het extra overboekte bedrag ‘binnen enkele’ dagen op de lopende rekeningen terug te storten. Ook hoeven klanten die extra rente zouden moeten betalen omdat ze door de dubbele afschrijving rood zouden komen te staan, deze vanzelfsprekend niet te betalen aan de bank. Er wordt momenteel in het bedrijf onderzoek gedaan naar hoe zoiets heeft kunnen gebeuren.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Aftrekpost

Een aftrekpost is een bedrag dat je in mindering mag brengen op je belastbaar inkomen voor je belastingaangifte . Een voorbeeld hiervan is de betaalde hypotheekrente. De afsluitkosten die je maakt voor …