Raad van State niet overtuigd van terugdringen hypotheeksom

2 januari 2013

HOUTEN – Het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet, de Raad van State, is niet overtuigd van de noodzaak van het plan om de mogelijke hypotheeksom voortaan maximaal 100% van de waarde van de woning te laten bedragen. Nu nog ligt het maximum op 106%.

Het plan is om in 6 jaar tijd de bovengrens van 106% naar 100% terug te dringen. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat huizenkopers al te grote schulden maken. De Raad stelt echter dat op andere gebieden van de woningmarkt ook al door de overheid wordt ingegrepen en geeft dan ook aan niet overtuigd te zijn van het nut en de noodzaak van een dergelijk vergaande extra maatregel. Ook nu al hebben banken een zorgplicht ten opzichte van hun cliënten.

Het adviesorgaan constateert verder ook dat de voorgenomen maatregel een “ingrijpende interventie van de overheid in de contractsvrijheid van private partijen bekent”. Iets wat beter gemotiveerd moet worden, aldus de Raad van State.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën laat in een reactie weten dat er inderdaad een spanningsveld is tussen de contractsvrijheid van partijen en de wens van het kabinet om de consument te beschermen. Echter, om te voorkomen dat mensen te veel lenen, is toch bewust gekozen voor het maximeren van de hypotheeksom ten opzichte van de waarde van de woning, aldus de minister.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bijpandstelling

Van een bijpandstelling¬†is sprake als een ander onderpand als extra zekerheid wordt opgenomen bij een bestaande hypotheek. Dit komt voor als meerdere onderpanden van de schuldenaar als dekking in een …