Provisieverbod leidt tot besparing van 400 miljoen

12 november 2014

HOUTEN – Door de invoer van het provisieverbod op hypotheken is de prijs van hypotheekadvies flink gedaald. In totaal besparen consumenten zo'n 400 miljoen euro.

"De gemiddelde huizenkoper betaalde vroeger makkelijke €4.000, tegenwoordig ligt dat veelal tussen de €1.500 en €2.500. Bij zo'n 200 duizend hypotheke per jaar is dit een besparing van 400 miljoen euro." Aldus Theodor Kockelkoren, bestuurder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De angst bestond, dat consumenten met de afschaffing van provisies enkel nog naar de prijs van het hypotheekadvies zouden kijken. Volgens Kockelkoren is dit echter niet het geval gebleken. Consumenten letten inderdaad op prijs, maar vinden ook de kwaliteit die ze ervoor terugkrijgen van belang. Dit blijkt uit het feit dat de vraag naar 'execution only', waarbij consumenten enkel het product afsluiten en geen advies krijgen, niet enorm gestegen is.

De AFM stelt dat de kwaliteit van hypotheekadvies verbeterd is sinds de invoering van het provisieverbod.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Aankoopsom

De aankoopsom is de overeengekomen prijs voor de aankoop van een woning, die in het koopcontract is opgenomen. Deze prijs komt tot stand door onderhandelingen tussen de kopende en verkopende partij …